Hirdetés
Hirdetés

Nem emelik tovább az EU-n kívülről befogadható vendégmunkások keretszámát

Nem emelik tovább az EU-n kívülről befogadható vendégmunkások keretszámát Románia

Románia nem emeli tovább az Európai Unión kívülről újonnan befogadható külföldi vendégmunkások számát, a csütörtökön elfogadott kormányhatározat azt 2023-ra is százezerben szabta meg.

A bevándorlási hivatal (IGI) adatai szerint az idei keretből szeptember 14-ig 64 894 harmadik országból származó vendégmunkás szerződtetésére adtak engedélyt, és további 8665 kérelem várt még elbírálásra. Egy évvel korábban a 2021-re megszabott ötvenezres keretből mindössze 38 ezret vettek igénybe a munkáltatók, 2020-ban pedig a harmincezres keretből 22 ezret.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia – amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt ki nyugat-európai országokba az EU-csatlakozás óta – 2017-ben ötezer, 2018-ban tízezer, 2019-ben húszezer EU-n kívülről érkezett új vendégmunkás szerződtetésére adott ki engedélyt.

Az idén a legnagyobb munkaerőhiányt az építőiparban, vendéglátásban és fuvarozásban tapasztalták, az év első felében 345 ezer betöltetlen állás szerepelt a munkaerőügynökség nyilvántartásában.

Az IGI tájékoztatása szerint szeptemberben 45 763 Európai Unión kívülről érkezett külföldi rendelkezett munkavállalásra jogosító érvényes román tartózkodási engedéllyel. Tavaly 36 265, az idén az első kilenc hónapban 78 402 harmadik országbeli munkavállalóval kötöttek szerződést a romániai cégek.

A gazdasági sajtóban megjelent adatok szerint a legtöbb vendégmunkás Törökországból, Moldovából és Vietnámból érkezik Romániába. Ugyanakkor a román határrendőrség rendszeresen számol be olyan távol-keleti határsértők elfogásáról a román-magyar határon, akik törvényes úton érkeztek Romániába, de schengeni vízum nélkül próbálnak illegálisan továbbutazni nyugat-európai országokba.

forrás: MTI

fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük