Felhívás!

Négyen egy helyre

Négyen egy helyre Románia

Négy ügyész pályázik a korrupcióellenes főügyészi posztra, amely azt követően üresedett meg, hogy Klaus Johannis államelnök leváltotta Laura Codruța Kövesit – írja az MTI.

A jelentkezési idő tegnapi lejártáig pályázatot nyújtott be Florentina Mirică, aki a DNA korrupcióellenes osztályának vezető ügyésze. Miricát maga Kövesi léptette elő, az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes elleni vádemelés. Jelentkezett még a főügyészi posztra Marius Iacob, a DNA főügyész-helyettese, Elena Grecu, a DNA egyik részlegvezetője, valamint Cristian Lazăr, legfőbb ügyészség büntetőjogi részlegének vezetője.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter tegnap délután úgy nyilatkozott, mind a négy jelölt jól felkészült ügyész. Kövesi leváltását Toader kezdeményezte, aki azt rótta fel neki egyebek mellett, hogy többször megsértette az alkotmányt, és nem volt hajlandó megjelenni a parlament vizsgálóbizottsága előtt. Johannis eredetileg elutasította a miniszter leváltási javaslatát, de az ügy az alkotmánybírósághoz került, amely a tárcavezetőnek adott igazat, így Johannis kénytelen volt leváltani a volt főügyészt, aki azelőtt hat évig töltötte be ezt a tisztséget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.