Felhívás!

Negyedszer szerveztek Magyar Napot Fogarason

2019. június 2-án, vasárnap zajlott a IV. Fogarasi Magyar Nap. A Petőfi Program fogarasi fogadószervezete a Magyar Unitárius Egyház Háromszék-Felsőfehéri Egyházköre, a rendezvény ugyanakkor, a Fogarason működő négy történelmi egyház közös eseménye. A helyszínét idén is a Fogarasi Református Egyházközség biztosította, a régi magyar iskola belső udvarán.

Az esemény a fogarasföldi magyarság legnagyobb tömegmegmozgató eseményévé vált. Mindez olyan közegben, ahol korábban csak az 1900-as évek elején, Babits Mihály tanáréveiben szerveztek magyar szabadtéri eseményt.

A rendezvényt Török István unitárius lelkész, esperes és Szász Tibor református lelkész nyitották meg. A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezésben és a lebonyolításban idén is nagy szerepe volt az erdővidékieknek. Lassan elmondhatjuk, hogy kialakulóban van egyfajta kapcsolat az erdővidékiek és a fogarasföldi szórványközösség között, ugyanis a fellépők és szervezők egy része erdővidékről érkezik, ezért egyre nagyobb a kötődés. Jó találkozások, beszélgetések és barátságok is születnek ezeken az alkalmakon. Az erdővidékiek pedig szívesen járnak vissza a rendezvényre, jól érzik magukat. Idén sem volt ez másképp, az időjárás is kedvezett, a szervezők és a résztvevők örömére egyaránt. Az idei programot főzőverseny is tarkította, ami igencsak nagy népszerűségnek örvendett.

A rendezvény a Petőfi Sándor Program és az Összetartozunk Székely- Szórvány partnerségi program keretében valósult meg. Főtámogatónk Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt. További támogatóink: a Communitas Alapítvány, a Style reklámiroda, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ, akinek köszönhetően fellépett a 20 éves Princess mazsorettcsoport, a Pásztortűz néptáncegyüttes, a Csala Kürtje fúvószenekar, Csog Szilárd, Borbáth Szilveszter és a Take Me To The Sunrise zenekar. Továbbá vendégszerepelt a Zaláni Református Egyház ifi csapata is.

A helyiek is szép számban képviseltették magukat, fellépett a Fogarasi Ökumenikus Dalárda, a fakultatív magyar oktatásra járó diákok, Andrei-Kádár Szidónia, valamint Fehér Katalin és Gerebenes Ede produkciója kápráztatta el a nézőket. Az esemény sztárvendége a Magyarországról érkező Komáromi István volt. Az esti hangulatot Tudor Noémi és az Új Bolygó zenekar fokozta. Továbbá köszönjük médiapartnereinknek: az Erdővidéki Hírlapnak, a Brassói Lapoknak, valamint a Régió Rádió munkatársának, Zsombori Csabának.

Az erdővidéki fellépők utazását Barót Város Önkormányzata fedezte. A Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete egész napos gyermekfoglalkozást tartott a helyszínen, a Zsibongó játszóház pedig arcfestésre és lufihajtogatásra várta a gyerekeket. Kovács Áron makettervező kiállítását is megtekinthették az érdeklődők, valamint a kifejezetten erre az alkalomra készített Fogarasi vár makettjét is elkészíthették műhelymunka során a gyerekek. A hangosításért köszönet a Metronom Hang és Fénytechnika Kft.-nek, a finom ételért és italért az Autex Kft. csapatának. Köszönjük támogatóinknak és fellépőinknek.

Kolumbán Zsolt – főszervező

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.