Felhívás!

Navracsics Tibor: a MOGYTTE angol kara precedenst teremt

Navracsics Tibor: a MOGYTTE angol kara precedenst teremt Románia

Navracsics Tibor szerint a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) angol nyelvű karának a létrehozása olyan precedenst teremt, amely annak a reményét hozza, hogy könnyebb lesz átlépni azokat a kulturális gátakat, amelyek eddig a magyar kar létrehozásának az útjában álltak.

Az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva tért ki a MOGYTTE-n kialakult helyzetre. Felhívta a figyelmet: nincsen hatásköre arra, hogy “szankcionálja vagy orientálja” a tagállamok oktatási minisztereit, de két évvel ezelőtt már levélben kérte az akkori román tárcavezetőt, hogy kezelje különös figyelemmel a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium és az egyetem ügyét.

A biztos nem tartotta szerencsésnek, hogy a MOGYTTE-n két héttel a vizsgaidőszak előtt változtatták meg a vizsgázás rendjét. Reményét fejezte ki, hogy tárgyalások útján rendezni lehet a gondokat, de hozzátette: ehhez előbb a magyar félnek kell egyezségre jutnia arról, hogy pontosan mit akar.

Navracsics Tibor az MTI kérdésére elmondta: nem értesült arról, hogy Romániában gondot jelentenének azok a támogatások, amelyeket a magyar állam romániai sportlétesítmények felépítéséhez nyújt. Hozzátette, hogy Alexander Ceferin UEFA-elnök kifejezetten pozitív példaként említi a magyar kormány aktivizmusát a sportinfrastruktúra fejlesztésében és megteremtésében. 

Úgy vélte: Romániának sem árt, ha a magyar kormány sportlétesítmények létrehozását támogatja Erdélyben. “Abban bízom, hogy egy pozitív végösszegű játszmáról van szó, amely mindkét fél számára előnyöket rejt. A legnagyobb nyertesek a helyi fiatalok lesznek, hiszen több lehetőségük lesz arra, hogy sportoljanak és egészséges életet éljenek” – jelentette ki a biztos. Hozzátette: Európa a legelhízottabb földrész a világon, és azon belül Közép-Európa is rosszul áll, ezért fontos az egészséges életmód.

Navracsics Tibor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására érkezett háromnapos erdélyi látogatásra, hogy ellenőrizze, hogyan valósulnak meg a kulturális örökség európai évének részét képező tervek. Amint meghívója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: a biztos Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába, Csíksomlyóra és Nagyváradra látogat el, az EU támogatásával felújított műemlékeket látogat meg, és a programok képviselőivel, valamint az erdélyi magyar egyházak vezetőivel tárgyal.

Navracsics Tibor elmondta: az Európai Bizottság tervei szerint a következő uniós költségvetési ciklusban nőni fog azoknak a nagy programoknak a költségvetése, amelyeket biztosként ő felügyelt. Így az Erasmus program várhatóan kétszer nagyobb összegből gazdálkodik, és a tervek szerint háromszor több diák számára teszi lehetővé, hogy más ország egyetemén tanuljon. Azt is elmondta: a Kreatív Európa program költségvetése 30 százalékkal nőni fog 2021-től. Ez azt teszi majd lehetővé, hogy a helyi közösségek egymással együttműködve kulturális programokat dolgozzanak ki, kulturális kezdeményezéseket tegyenek, és így járuljanak hozzá az európai identitás kialakításához, megerősítéséhez.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.