Felhívás!

Naponta szinte 30 ezer hektárral nő az aszály sújtott termőföldek területe Romániában

Naponta szinte 30 ezer hektárral nő az aszály sújtott termőföldek területe Romániában Románia

Az ország 24 megyéjéből származó adatok szerint jelenleg 190.818 hektár termőföldet sújt aszály Romániában – tájékoztatott kedden a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. Ez közel 30 ezer hektáros növekedést jelent a hétfői adatokhoz képest.

A minisztérium adatai szerint 120.102 hektár búza és tritikálé pusztult el az aszály miatt, ezt követi az árpa, zab és rozs (20.292 hektár), repce (20.077), kukorica (17.329), szója (1 533), borsó (454), napraforgó (6203), takarmánynövények (900), egyéb növények (3863).

Eddig a következő megyékből jelentettek aszálykárokat: Arad, Bákó, Bihar, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Neamţ, Prahova, Szatmár, Suceava, Teleorman, Tulcea, Temes, Vaslui és Vrancea.

Az augusztus 2-8. közötti időszakra vonatkozó agrometeorológiai előrejelzés szerint az öntözetlen kukoricaföldeken a talaj 0-100 cm-es mélységében a nedvességtartalom alacsony és különösen alacsony lesz (mérsékelt, erős és extrém talajszárazság) Dobrudzsában, Bánságban, Körös-vidéken és Máramarosban, Moldva, Munténia és Olténia nagy mezőgazdasági területein, illetve helyenként Észak-, Északnyugat-, Közép- és Dél-Erdélyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.