Felhívás!

Naponta hatezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe Romániában

Naponta hatezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe Romániában Románia

Egy civil szervezet szerint Romániában naponta hatezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe, miközben 7 millió személy, vagyis a lakosság egyharmada a szegénységi küszöbön él.

Romániában 2016 nyarán alakult meg az Élelmiszerbank nevet viselő civil szervezet, amelynek vezetői csütörtökön elmondták, hogy Románia számára nagy kihívást jelent az élelmiszer-pazarlás, hiszen az eldobott élelemmel enyhíteni lehetne jelentős mértékben a nélkülözők gondjait.

Gabriel Sescu, az Élelmiszerbank nevű civil szervezet elnöke elmondta: vállalták, hogy összegyűjtik az eldobásra szánt élelmiszereket és ezeket eljuttatják a rászorulókhoz. Romániában eddig Bukarestben, Kolozsváron és Romanban már működik ilyen begyűjtő és elosztó központ, s jelenleg Brassóban terveznek nyitni egy negyediket. A szervezet célja az, hogy Románia valamennyi régiójában működjön egy-egy ilyen Élelmiszerbank.

Sescu szerint a napi hatezer tonna élelmiszer eldobása különösen súlyos annak fényében, hogy Romániában a vidéki környezetben élő családok kétharmada képtelen biztosítani a napi szükséges élelmiszert, a vidéki gyerekek fele pedig nem jut elegendő élelemhez.

A nyugati mintára létrehozott romániai Élelmiszerbank több mint száz civil szervezettel dolgozik együtt, az idén 609 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze, többnyire a nagy üzletláncoktól, amit 20 ezer rászorulóhoz juttattak el.

A román parlament 2016-ban fogadott el az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvényt, megkönnyítve az élelmiszer-adományozást szociális intézmények részére. Románia az Európai Unióban a kilencedik helyen áll a szemétbe kerülő élelmiszer-mennyiség szempontjából, ami azt jelenti, hogy évente 2,2 millió tonna élelem vész kárba.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 25., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 6

  De nem azert mert itt Romaniaban olyan jo elet van es olyan magas eletszinvonal, hanem azert mert mar a polcokon szemetet arulnak ebben a koszos orszagban !

 • User
  Dátum: 2019. október 25., 16:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ezt nincs ahonnan megallaoitsak.
  Nincs normalis nyilvantartas,meg azt sem tudjuk hanyan vagyunk az orszagban!
  Teny,h varoson jobb az eletszinvonal es az emberek tobbet megengednek,de nem ez a legegetobb problema ebben az orszagban! Legalabb fele az embereknek a letminimum alatt el es meg szelektiven sem tud gyujteni szemetet mert nem szemetel!!!!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. október 25., 21:19
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mit mértek? Az ehetetleneket persze, hogy kidobták. Akik itt hallgatnak, azok nem tudnak főzni . Bizonyosan a kifőzdék kisöccsei. Nincsenek kizárva a külföldi szállítók, akik nekünk adják el az ők ehetetlenjeiket.