Felhívás!

Nagyszabású ellenőrzésekbe kezd július 1-jétől az ANAF a magánszemélyek körében

Nagyszabású ellenőrzésekbe kezd július 1-jétől az ANAF a magánszemélyek körében Románia

Nagyszabású ellenőrzésekbe kezd július 1-jétől az Országos Adóhatóság (ANAF) a magánszemélyek körében; főleg azokat az eseteket fogják megvizsgálni, amikor túl nagy az eltérés a hivatalosan bevallott jövedelem és a felhalmozott vagyon között.

Lucian Ovidiu Heiuş ANAF-elnök egy pénteki sajtótájékoztatón rámutatott, a magánszemélyek jövedelmének ellenőrzésével foglalkozó főosztály elvégzett egy kockázatelemzést, mintegy 20 millió személy adatait véve alapul. Mint kiderült, 561 ezer magánszemélynél összesen 20 milliárd euró különbséget észleltek a 2016, 2017, 2018 és 2019 folyamán hivatalosan bevallott jövedelmük és az ANAF által becsült jövedelem között. Ezt az ANAF és más állami intézmények által szolgáltatott információk alapján végezték el, azaz számba vették például, hogy milyen ingó és ingatlan javakat vásároltak az érintett személyek, miként alakultak a bankbetéteik, milyen összeggel hitelezték meg saját vállalkozásaikat, mekkora összeggel növelték a törzstőkét, milyen más költségeik voltak – magyarázta Heiuş.

Hozzátette, a helyzet “tarthatatlan”, ezek a “mechanizmusok” nemcsak az államnak okoznak kárt, hanem társadalmi frusztrációhoz is vezetnek.

“Országszerte vannak ilyen szélhámosok, akik jól látható bőségben és luxusban élnek, számolatlanul költik a pénzt, dacolva az egyszerű emberekkel, és közben egyetlen lej adót sem fizettek be életükben, papíron szinte nincs is jövedelmük” – fogalmazott.

Hozzátette, ellenőreik legalább fele az érintett 561 ezer személy jövedelmének és vagyonának átvizsgálásával fog foglalkozni, havonta legalább 70 csapat lesz terepen.

A kockázatelemzés során észlelt, lejben mintegy 104,2 milliárdot kitevő különbségből 29,2 milliárd lejt a bukaresti, 14,3 milliárd lejt a kolozsvári, 11,3 milliárd lejt a brassói, 12,5 milliárd lejt a iaşi-i, 12,4 milliárd lejt a galaci, 9,4 milliárd lejt a ploieşti-i, 8,4 milliárd lejt a temesvári, 6,3 milliárd lejt a craiovai régióban találtak – mondta még az ANAF elnöke. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 20., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Emberek!!!!! Ez pórhintés….. Amig az embereket egymás ellen ugrasztották, addig 1ek a háttérben nagyon elgazdagodtak!!!
  25 éve dolgozok, szépen haladtam a kevésből is, de amig én éveket gyűjtök 1 autó cserére, vagy 1 ingatlan javításra, addig a környéken sokan évente többször nyaralnak, többször cserélnek autót mint én zoknit, de még 1!!! nap munkaviszonyuk sem volt! Hogy lehet?! Üzletelnek az állami intézményekkel, földeket nyúltak le, ingatlanokat, feketéznek, stb!!! Kobozzák el a vagyonaikat!!!! Ja, hogy ez soha sem fog bekövetkezni? Tudjuk! Tolvaj ország……

 • User
  Dátum: 2022. június 22., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A semmilyuk nincs,s megis palotak ,luxus autojuk van a rromaknak! Sot segelyt is igenyelnek,kapnak,de nem adoznak! Azokat miert nem lehet ellenorizni?