Felhívás!

Nagy esélyt lát Florin Cîţu a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíció helyreállítására

Nagy esélyt lát Florin Cîţu a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíció helyreállítására Románia

Nagy esélyt lát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, Florin Cîţu a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíció helyreállítására.

A liberálisok szombati tisztújító kongresszusának eredményhirdetése után a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, “nagyon kicsi” esélyt lát arra, hogy kisebbségi kormányzásra kényszerüljön, sokkal valószínűbb, hogy helyreáll az USR PLUS kilépésével korábban felbomlott koalíció. “Ez a mi opciónk. Ebből a forgatókönyvből indulunk ki” – fogalmazott Florin Cîţu.

A kormányfő közlése szerint a koalíció helyreállítása esetén nem merül fel a minisztériumok újraosztása, ha az USR PLUS visszatér, akkor megkapja a korábbi tárcáit.

A miniszterelnök elmondta, várhatóan a PNL új összetételű Országos Politikai Bürójának keddi ülésén vitatják meg, hogy milyen stratégiát kövessen a párt a koalíció helyreállítására.

Az USR PLUS kongresszusa után kezdik újra a tárgyalásokat

Florin Cîțu azt mondta, az USR PLUS tisztújító kongresszusa után fognak ismét tárgyalóasztalhoz ülni az alakulattal, ha a párt megszakítja az együttműködést a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) – jelentette ki vasárnap Florin Cîţu kormányfő.

A PNL új elnöke azt mondta, meg kell várni, hogy az USR PLUS is döntsön a pártelnök személyéről, és akkor ismét tárgyalhatnak az alakulat kormányzati szerepvállalásáról.

“Ha az új vezetőség nem szövetkezik többé az AUR-ral és a PSD-vel, tárgyalunk. Ha továbbra is szövetségesek maradnak, ez van” – fogalmazott Cîţu.

A miniszterelnök ugyanakkor elmondta, mindenkivel készen áll tárgyalni a parlamentben, aki támogatja a kormányt, és nem akar politikai válságot. Hozzátette, jómaga továbbra is azt szeretné, és arra látja a legnagyobb esélyt, hogy helyreálljon az USR PLUS kilépésével korábban felbomlott hárompárti koalíció. “Én ezt akarom, ezért fogok harcolni” – nyomatékosította.

Jövő héten a parlament elé áll az új miniszterekkel

Florin Cîţu bejelentette, hogy jövő héten bizalmi szavazást kér a parlamentben a jelenlegi ügyvivő miniszterek helyét átvevő új tárcavezetők számára.

A kormányfő azt mondta, egyeztetett a jogi szakértőkkel, akik szerint a parlamentnek nem a teljes kormánynak, csak az új minisztereknek kell bizalmat szavaznia.

Arra a kérdésre, hogy várhatók-e további minisztercserék, Florin Cîţu kijelentette: erről a PNL ügyvezető elnöksége dönt. Elmondta azt is: mindent megtesz annak érdekében, hogy kormányának mandátuma 2024-ig tartson.

Megkérdezték tőle az újságírók, mi lesz a sorsa az őt korábban bíráló liberálisoknak, illetve Ludovic Orban volt pártelnöknek. “Mától egységes párt vagyunk. Nincs boszorkányüldözés a PNL-ben, mindannyian PNL-tagok, köszönetet mondok azoknak is, akik ma kifütyültek, és azoknak is, akik rám szavaztak” – válaszolt az új pártelnök.

A továbbiakban is számítanak Ludovic Orban tapasztalatára

Florin Cîțu arról is beszélt, Ludovic Orban fontos szerepet tölt be a Nemzeti Liberális Pártban, a továbbiakban is számítanak a tapasztalatára.

Arról, hogy Ludovic Orban lemondani készül a képviselőházi elnöki tisztségről, Cîţu azt mondta: a volt pártelnöknek a lemondását nem a kormányhoz kell benyújtania, ahogyan kilátásba helyezte, hanem a parlamenthez. A miniszterelnök hozzátette, beszélni fog a napokban Orbannal, akit nagyon tapasztalt politikusnak tart, és akinek a segítségére a párt a továbbiakban is számít. “Fontos szerepet tölt be a PNL-ben” – fogalmazott Cîţu.

Hozzátette, ha Ludovic Orban lemond az alsóházi elnöki tisztségről, első körben egy ideiglenes házelnököt neveznek ki a helyére.

A PNL új elnöke azt is elmondta, fő célja, hogy a párt az összes soron következő választást megnyerje, az európai parlamenti, az önkormányzati, a parlamenti és az államfőválasztást is.

“Mindent meg fogunk nyerni, mi leszünk a legnagyobb párt Romániában, mi leszünk az első helyen. Ha nem nyerünk, azt jelenti, hogy nem végeztem el a munkámat, és átadom a helyem másoknak” – fogalmazott a PNL új elnöke.

“A focit gólokra játsszák, a politikában a szavazatok számítanak”

Florin  Cîțu, kijelentette, ha elegendő szavazatot kapnak, a pártelnöki tisztségre Ludovic Orbant támogató csapat tagjai is bekerülhetnek a Nemzeti Liberális Párt vezető testületébe, a végrehajtó bizottságba.

A szombati elnökválasztást követően a PNL Országos Tanácsa vasárnap választja meg a párt vezetőségének további tagjait, többek között a pártfőtitkárt, a négy első alelnököt és az ágazatokért felelős alelnököket.

Az ülésre érkező Florin Cîţutól azt kérdezték az újságírók, lesz-e helyük a végrehajtó bizottságban Ludovic Orban támogatóinak.

“A focit gólokra játsszák, a politikában pedig a szavazatok számítanak. Ha elegendő szavazatot szereznek, természetesen” – válaszolt a liberális pártelnök.

A PNL Országos Tanácsának vasárnapi ülését szintén Bukarestben, a Romexpo kiállítási központban tartják, kétezer küldött részvételével.

Szeptember elején módosították a PNL statútumát, az egyik módosítás szerint az egyes ágazatokért felelős alelnökök számát 17-re növelték.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások