Hirdetés
Hirdetés

Mérgező füst tart Magyarország felé egy nagyszalontai hulladéklerakatnál keletkezett tűzből

Mérgező füst tart Magyarország felé egy nagyszalontai hulladéklerakatnál keletkezett tűzből Románia

Tűz ütött ki csütörtök este Nagyszalontán, a város szélén, a Granuplast Direct vállalathoz tartozó műanyag hulladékgyűjtő és újrahasznosító raktárban.

Hirdetés
Hirdetés

Laura Bondar, a nagyváradi területi határrendészet szóvivője szerint péntek reggel 6:30 körül lokalizálták a tüzet, és nem állt fenn annak a veszélye, hogy átterjedne a környék más településeire.

A katasztrófavédelmi felügyelőség mintegy 50 katonai tűzoltóval és más hatóságok által kiküldött csapatokkal még mindig dolgozik a tűz felszámolásán. A tűz miatt mérgező, fekete és sűrű füst került a légkörbe, amely nem a város, hanem Magyarország felé tart.

A Bihar megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Sever Şerbănescu közölte, hogy a szél a magyarországi Geszt település felé viszi a füstöt. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat.

A Granuplast Direct kft. hulladéklerakatában 1300 tonna műanyag és szemcsés hulladék található, utóbbi a hulladék felaprításából származik. A cég összegyűjti a műanyaghulladékot, speciális gépekkel felaprítja, majd továbbadja más cégeknek.

A Bihar megyei környezetvédelmi őrség képviselői hétfőn kezdik meg a cég ellenőrzését, miután pénteken meghagyták a cég ügyvezetőjének, hogy a jövő hét elején jelentkezzen az intézmény székhelyén.

FRISSÍTÉS: Eloltották a tüzet

Pénteken 13:25 órára sikerült eloltani a tüzet a nagyszalontai hulladékfeldolgozónál – közölte a Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Camelia Roşca.

A szóvivő arról számolt be, hogy a Granuplast Direct vállalathoz tartozó műanyaghulladék-gyűjtő és-feldolgozó raktárban péntek hajnalban keletkezett tűzzel 60 katonai tűzoltó küzdött kilenc tűzoltókocsi bevetésével. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak és rejtett tűzfészkek után kutatnak.

Mukics Dániel, a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken délután közölte Magyarországon nem észleltek mérgező anyagot a levegőben a romániai hulladéklerakatnál keletkezett tűz után, de a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan ott van a térségben.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük