Felhívás!

Megvonta a bizalmat Renate Weber ombudsmantól a parlament

Elutasította Renate Weber ombudsman tevékenységi beszámolóját kedden a parlament együttes ülése, megvonva a bizalmat a Nép Ügyvédjétől.

A kormánykoalíció értelmezése szerint a döntés a tisztségviselő visszahívását jelenti. Weber és a baloldali ellenzék ezt nem ismeri el, azt is alkotmányellenesnek tartja, hogy a parlament egyáltalán szavazott a tevékenységi beszámolóról.

Webernek azt vetette szemére a tavaly decemberben hatalomra került kormánykoalíció, hogy félreértelmezte hatáskörét, a hatósági visszaélések leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni.

A keddi szavazást megelőzően a parlament egyesített jogi bizottsága véleményezte a Nép Ügyvédje éves tevékenységi beszámolóit. A testület elmarasztaló jelentése szerint Weber elmulasztotta a hatáskörébe tartozó lépéseket megtenni a helyhatóságok szintjén tapasztalható “rendszerszintű korrupció” visszaszorítása érdekében, holott ezzel kapcsolatos felelősségére az Európai Bizottság több ízben is felhívta a figyelmet a román igazságszolgáltatást monitorizáló – az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében (CVM) kiadott – jelentéseiben.

A szakbizottság szerint az ombudsman nem töltötte be a tőle elvárható szerepet a gyermekek jogainak védelme, illetve a családi erőszak, a szexuális visszaélések és gyermekpornográfia elleni közdelem terén sem.

Ezzel szemben Weber – anélkül, hogy bárki emberi jogainak megsértéséért emelt volna panaszt az intézménynél – a kínzás megelőzését célzó megfigyelés alá helyezte a Covid-kórházakat és a karantén-központokat arra hivatkozva, hogy az ENSZ meghatározása szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére elzárva tartanak, fogdának minősül – mutat rá a bizottsági jelentés.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát vezető Ludovic Orban akkori miniszterelnök tavaly több ízben bírálta Renate Webert, amiért – a karanténintézkedések és bírságok alkotmányosságát egyébként sikeresen megkérdőjelező óvásaival – hátráltatja a járvány elleni védekezést.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke korábban azt valószínűsítette, hogy a parlament szeptemberben választja meg Weber utódját. Az RMDSZ Fábián Gyula egyetemi oktatót, volt kolozsvári főügyész-helyettest, a PNL Flavius Baiast, a bukaresti tudományegyetem jogi karának volt dékánját jelöli a Nép Ügyvédje hivatalának élére.

A Nép Ügyvédjének mandátuma öt évre szól. A korábban liberális európai parlamenti (EP-) képviselőként politizáló Webert 2019 júniusában választotta meg ombudsmannak a bukaresti parlament akkori balliberális többsége, miután pártja – a romániai ALDE – a 2019-es választásokon nem jutott be az EP-be.

A PSD az alkotmánybírósághoz és az EB-hez fordul

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott kedd este a România Tv-nek, hogy amennyiben a kormánykoalíció “erőltetni” fogja a parlamentben a Nép Ügyvédjének leváltását, pártja az Európai Bizottsághoz fordul.

Ciolacu kijelentette: ha szerdán a parlamentben “erőltetni fogja” a koalíció a Nép Ügyvédjének leváltását, a PSD egyrészt az alkotmánybíróságnál támadja meg a döntést, másrészt az Európai Bizottsághoz fordul “a jogállam frontális megtámadása” miatt.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások