Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megváltozhatnak a körforgalomban való közlekedés szabályai

Megváltozhatnak a körforgalomban való közlekedés szabályai Románia

Parlamenti képviselők egy csoportja módosítani szeretné a körforgalomban való közlekedésre vonatkozó szabályokat, mert véleményük szerint azok nem elég egyértelműek, és ez az ott bekövetkező autóbalesetek esetében eltérő értelmezésekhez, valamint az ilyen esetekben alkalmazott bírságokkal kapcsolatos egyenlőtlen gyakorlathoz vezet – számolt be a G4Media az avocatnet.ro nyomán.

A módosítások célja a körforgalom közlekedési szabályainak egyértelművé tétele, és a jogszabályértelmezéssel kapcsolatos viták lezárása.

A szenátusi törvényjavaslat, amely valójában az közlekedési rendszabályzat (KRESZ) módosítását célozza, újradefiniálja a körforgalmat. Konkrétan, a törvényjavaslat szövege szerint a körforgalom olyan egyirányú és körkörös pályájú főútvonal, amely a jobb oldalán sorozatosan mellékutakkal kereszteződik.

Eszerint megszűnne a körforgalom jelenlegi meghatározása, amely kereszteződésként utal rá. Az új javaslat szerint a körforgalom “olyan kereszteződés, ahol a forgalom körkörösen zajlik”.

A szándék az, hogy a körforgalmban való közlekedés esetén is érvények legyenek a sávváltásra jelenleg érvényes szabályok. Vagyis az irányt változtató, álló járművek sorából kilépő vagy abba belépő, sávot váltó, jobbra vagy balra kanyarodó, megforduló vagy tolató jármű vezetője köteles előre jelezni szándékát, és megbizonyosodni, hogy ezt a forgalom megzavarása vagy a többi közlekedő biztonságának veszélyeztetése nélkül teheti ezt meg. Ezenkívül a járművezetőnek a manőver teljes időtartama alatt jeleznie kell az irányváltást.

Végül, de nem utolsósorban, mivel a körforgalom többé nem minősül kereszteződésnek, megszűnik annak meghatározása, hogy egy adott körforgalom irányítatlan vagy irányított forgalmú kereszteződésnek számít-e. A jelenlegi KRESZ szerint az irányított kereszteződések kategóriájába tartoznak azok a csomópontok is, ahol a közlekedés körforgalomban zajlik.

A javaslat kezdeményezői szerint a körforgalomra vonatkozó szabályok módosítására azért van szükség, mert “a körforgalomra vonatkozó jogi rendelkezésekből hiányzik a szükséges jogi egyértelműség (…), és számos értelmezésre adnak okot, ami közlekedési balesetekhez és a bírságok nem egységes módon történő alkalmazásához vezet, attól függően, hogy a közlekedési rendőr hogyan értelmezi a körforgalomra vonatkozó jogi rendelkezéseket”.

forrás: G4Media

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük