Megszólítottak két vásárlót egy brassói barkácsboltban, mert egymás közt magyarul beszéltek

Megszólítottak két vásárlót egy brassói barkácsboltban, mert egymás közt magyarul beszéltek Románia

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat felszólító levelet írt a Brico Depot lakberendezési és barkácsáruházlánc brassói vezetőségéhez, illetve panaszt intézett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, miután az áruház egyik alkalmazottja sérelmezte az anyanyelvükön egymás közt magyarul beszélő vásárlók társalgását.

A Jogvédelmi Szolgálatot megkereső személy apósa társaságában a hét elején vásárolni ment a brassói barkácsáruházba, ahol segítséget kért az egyik ott dolgozó hölgytől, akivel románul kommunikáltak, de egymás közt anyanyelvükön, magyarul beszéltek. Ezt nehezményezte az ott dolgozó munkatárs, és felszólította a két potenciális vásárlót, hogy beszéljenek románul, mert Romániában élnek és itt ez a hivatalos nyelv.

„Megdöbbentő, hogy 2019-ben, Romániában annyira nem egyértelmű a nyelvi jogok szabad gyakorlása, hogy a kereskedelmi egységekben is nehezményezik, hogy magyarul beszéljen valaki. Ilyenkor felteszem magamban a kérdést, hogy a Brico Depot alkalmazottja akkor is így járt volna el, ha a vásárló angol, vagy francia nyelven beszél, vagy csak a magyar nyelv zavarta ennyire? Mentalitásváltásra és a kisebbségi jogok széleskörű ismertetésére van szükség” – nyilatkozta Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat vezetője.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 12., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Feltehetően, az eladó importált moldvai, vagy beszarãbiai származék. Mondaná otthon, hogy a vásárlók ne beszéljenek egymás között oroszul !!!…

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 20:53
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Szomorú😣 Amúgy jobb a Leroy, Dedeman….Ha ügyesek lennének pár százalékát az alkalmazottaknak úgy kéne alkalmazzák, h beszéljenek magyarul esetleg még más nyelven is és azt ha nem szégyellik feltüntetni a polóra mint pl a Fekete templomnál az idegenvezetőknél! Dedemant hívtam fel mert nagyobb mennyiségben szerettem volna vásárolni és gond volt a szállítás. Erre magyar területi igazgató! vette fel velem a kapcsolatot, másnap segített a vásárlásban, árengedményt adott! Azóta visszajárok! Hasonló a Romstalnal is csak ott inkább cégeknek éri meg, de ők is büszkék, h tudnak magyarul és a szállítást is megoldják cv megyébe!!!

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 22:48
  ÉRTÉKELÉS: 17

  a hibas az aki ilyen mentalitásu személyeket alkalmaz holott az a szégyen hogy egy elárusito annyira buta hogy csak egy nyelven ért a Brassoi kereskedelemben hol valamikor a románok még három nyelven is tudtak -igy akarnak europaiak lenni pedig őket csak a lopásrol és ajellemtelen tőténelem hamisitásrol ismerik europában !!!

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 22:06
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Hát nehéz elhinnem . Évek óta Brassóba járunk vásárolni, de még soha senki nem szólított meg azért mert magyarul beszéltünk. Ma is ott voltunk és rengetek magyar szófoszlány ütte meg a fülemet különböző áruházakba. Úgy hogy ez csak propaganda. Egymás elleni uszítás.

 • User
  Dátum: 2019. október 13., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Brasso az egyik legundoritobb, magyargyulolo varos, Bako utan ! Romania egyik legszebb varosa, amit nem is a romanok, hanem szaszok, zsidok, magyarok epitettek, csak sajnos a csocselek elfoglalta maganak es annyira megtetszett nekuk, hogy semmi keppen nem akarnak Moldovaba visszakoltozni. Egy vicc is volt veluk, a Ceausescu rendszerben. Stefan Cel Mare folkel a sirbol es csodalkozva nezi, hogy Moldvaban egy lelek sincs, aztan elkialtja magat :”Unde sunteti Moldovenii mei ?! ” Mire Brasso felol erkezik a valasz: “La Brasov ,maria-ta !”

 • User
  Dátum: 2019. október 13., 16:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez nem igaz, Brasso mindig is toleransabb volt , mit sok mas varos, emlekszem, 90- marciusaban egyetimistak voltunk ott, egeszen pozitivan reagaltak a dolgokra.

 • User
  Dátum: 2019. október 14., 6:53
  ÉRTÉKELÉS: 4

  És s mikor Budapesten románul énekelve koldulnak az aluljáróban, akkor semmi gond. Fordított esetben mi lenne ha mi énekelnénk Bukarestben, ha még egymás között beszélni sem szabad?

  • User
   Dátum: 2019. október 15., 8:54
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Egy időben gyakran jártam Brassóban, de ilyen gondom sosem volt. Viszont, egy alkalommal, az állomás melletti Proli – vagy milyen – áruházban egy Kinga nevő pénztárosnő, habár magyarul szóltam hozzá, következetesen csak románul válaszolt.

 • User
  Dátum: 2019. október 15., 22:32
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Sajnos pont így jártam én aCoresi bevásárló központba miközben a gyerekekkel magyarul beszéltem. Rám szólt egy (taknyos) kiskorú szemüveg törlőket osztogattak, hogy ne beszéljek magyarul. Én aztán megszolaltam románul sajnos amire a férjem oda ért eltüntek. Nekem is aférjem román , most mit tegyek amilyent mondtam hívők rendőrt eltűntek. Gyönyörü ezért vagyok 7-ik éve németországba és ott senkit nem érdekel ki milyen nyelvet beszél.