Felhívás!

Megszavazta cikkelyenként a parlament plénuma a költségvetési törvény tervezetét

Megszavazta cikkelyenként a parlament plénuma a költségvetési törvény tervezetét Románia

Megszavazta hétfő este cikkelyenként a parlament plénuma a költségvetési törvény tervezetét.

A vita a továbbiakban a mellékletekről folyik, amely tartalmazza a fő-hitelutalványozók (minisztériumok, hatóságok, ügynökségek és más intézmények) – költségvetését is.

Egyetlen módosító indítványt sem fogadtak el, a tervezetet a kormány által beterjesztett formában szavazták meg.

A 45-ös cikkely vitájánál Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora azt javasolta, hogy duplázzák meg a gyermeknevelési támogatást, és bejátszott egy 2019-es felvételt, amikor a PSD által összeállított költségvetés vitáján Raluca Turcan és Robert Sighiartău liberális képviselők a gyermekpénz megduplázása mellett érveltek. A PSD javaslatát 183 támogató és 227 ellenszavazattal elutasították.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azzal vádolta az ülésvezető Ludovic Orban házelnököt, hogy nem tartotta be a vonatkozó szabályzatot.

A parlament plénuma hétfőn kezdte meg a költségvetési törvény és a társadalombiztosítási költségvetési törvény tervezetének vitáját.

A zárószavazásra kedden kerül sor.

Cîţu: ez a költségvetés a legfontosabb megvalósításom

Legfontosabb megvalósításának nevezte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök a 2021-es költségvetés tervezetét.

Az államháztartási törvény parlamenti vitáján a miniszterelnök rámutatott, ez a jelenleg tisztségben levő kabinet által kidolgozott első költségvetés-tervezet, és kollégáival együtt gondoskodni fognak arról, hogy sikeres legyen a kormányzás, harcolni fognak azért, hogy jobban éljenek az emberek. “Ez csak akkor sikerülhet, ha egységesek maradunk, és azokra a célkitűzésekre koncentrálunk, amelyek összehoztak bennünket: reformok és beruházások” – fogalmazott.

Florin Cîţu szerint két “meghatározó eleme” van a költségvetésnek, egyrészt elkezdi az állami rendszer “zugainak” megreformálását, másrészt véget vet “az államkassza PSD általi kifosztásának”.

A miniszterelnök hozzátette, felszámolnak minden módszert, amely eddig lehetővé tette a közpénzek ellopását. “Ez a legrosszabb hír a PSD számára. Hogy már nem lophattok az államkasszából, amely törvénytelen meggazdagodásotok forrása volt eddig. (…) A román embereknek tudniuk kell: a PSD nem azért kiabál a parlamentben és a televízióban, mert nem ért egyet a költségvetéssel, hanem azért, mert nem lophat többet” – mondta felszólalásában.

Beszédét a szociáldemokrata párti törvényhozók bekiabálásai szakították meg, többen azt kiabálták, hogy: “Gyermekpénzt”. “Ahhoz, hogy gyermekpénzt kapjatok, be kell iratkoznotok az iskolába. Ösztöndíjat és gyermekpénzt csak az iskolába járók kapnak” – válaszolt a kormányfő.

Florin Cîţu elmondta még, hogy a 2021-es államháztartási törvény tervezete rekordösszegeket szán beruházásokra, és több pénzt fordít az egészségügyre, mint a PSD négy év alatt összesen. “E kormány prioritásai: reformok, beruházások és egészségügy. A gazdasági növekedés csak beruházásokkal érhető el” – tette hozzá.

Ciolacu: a költségvetés: az ország szégyene

A Florin Cîţu miniszterelnök által előterjesztett költségvetés az ország szégyene, szembemegy a hatályos törvényekkel, ezért a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem szavazzák meg – közölte hétfőn Marcel Ciolacu.

A költségvetés vitáján felszólaló pártelnök “hazugnak” nevezte a kormányfőt, és emlékeztetett: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) különböző formában már másfél éve vezeti az országot, és “gondosan ügyelt” arra is, hogy valamennyi szocialista politikust leváltsa az állami vállalatok vezetőtanácsából, akik helyett “szeretőiket” és politikai klientúrájuk képviselőit helyezték funkcióba.

A PSD vezetője Ludovic Orbant “a román politika 30 évének utolsó brontosaurusaként” jellemezte.

“Úgy értem, hogy a PSD lop. (…) Nem mi voltunk hatalmon, amikor mindenkit bezártatok a házába, hogy ti szabadon lopjatok. Minden ügy a korrupcióellenes ügyészséghez került (DNA). Kérdezd meg a bal kezed felől ülőt, hogy nem volt-e a múlt héten nyilatkozatot adni az Európai Csalás Elleni Hivatalban (OLAF)? Ezek után nem szégyelled magad, hogy ide gyere, és azt állítsd, hogy mi lopunk? A költségvetés: az ország szégyene, nem tartottátok időszerűnek, hogy az oktatásba és egészségügybe fektessetek, hogy a törvénynek megfelelően emeljétek a gyermeknevelési támogatást és a nyugdíjakat. Ennyit tudtok! Ez a ti elképzelésetek a romániai megszorításokról, és ezért majd ítélkezni fognak a románok fölöttetek. Ezzel együtt sem számítottam arra, hogy éppen ön, aki Al Capone ellen harcol, olyan költségvetést állít össze, amely szembemegy a törvénnyel” – mondta Ciolacu a miniszterelnöknek.

Meglátása szerint a kormány “politikai érdekek” mentén osztogatja közpénzt, ami bűnténynek minősül.

“Ez a Klaus Iohannis államfő által Románia jövője érdekében beígért normalitás! Mit vétettek Botoşani, Vaslui s a fél ország lakói – Mehedinţi, Călăraşi, Gorj, Tulcea, Olt megyéből? Ezek az emberek nem fizetnek adót? Hogyan büntethetik a helyi önkormányzatokat és embereket csak azért, mert nem nyerték meg az ottani választásokat?” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

Bejelentette: a szociáldemokraták nem szavazzák meg a költségvetést, és ha kell, kimennek az utcára tiltakozni, “együtt azokkal, akik minden nap kint vannak”.

Simion: az AUR megszavazza a költségvetés-tervezetet, amennyiben kórházépítésre fordítják a pártjának szánt négymillió eurót

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) megszavazza a költségvetés-tervezetet, amennyiben kórházépítésre fordítják a pártnak szánt négymillió eurót – jelentette be hétfőn George Simion.

A költségvetés parlamenti vitáján felszólaló pártelnök “populizmusnak” nevezte, hogy a helyi közigazgatási egységeknek előirányzott 380 millió lejből 360 millió olyan önkormányzatokhoz megy, amelyeket a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség vagy az RMDSZ képviselői vezetnek.

Úgy vélte: ha 7 százalék alá akarták volna csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt, akkor vissza kellett volna vágniuk a pártok finanszírozására fordított összegekből, mert “lett volna bőven miből”.

Azt mondta: az AUR csak akkor szavazza meg a költségvetési törvény tervezetét, ha a pártnak járó négymillió eurót egy kórház építésére csoportosítják át.

Miklós Zoltán.: az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését és a magyar közösség számára fontos beruházásokat tartottuk szem előtt

Az RMDSZ az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését és a magyar közösség számára fontos beruházásokat tartotta szem előtt az idei költségvetés összeállítása során – jelentette ki hétfőn Miklós Zoltán.

A költségvetés parlamenti vitáján felszólaló RMDSZ-képviselő szerint a 2021-es állami költségvetés az első lépés az ország megreformálásában: új alapokra helyezi az állami beruházásokat, az EU-s alapok lehívására összpontosít, fenntartható és kiszámítható összegeket irányoz elő minden területre.

“Az előző évek költségvetéséhez képest jelentős összeget különít el a kormány beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére és a vállalkozói környezet serkentésére. Az idei, válság utáni költségvetés célja fellendíteni a gazdasági életet és csökkenteni az államháztartási hiányt, miután a maastrichti szerződés stabilitási kritériumainak a be nem tartása miatt az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen” – idézi az RMDSZ közleménye Miklóst.

A képviselőház pénzügyi bizottságának tagja rámutatott: az RMDSZ prioritásként kezelte az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, továbbá a magyar közösség számára fontos beruházásokat.

“Egy olyan folyamatot indítunk be ma, amelynek célja a közpénzügyi rendszer fenntarthatósága: ennek az egyik alappillére az infrastrukturális beruházások serkentése, az EU-s pályázatok lehívása, amelyekhez az idei költségvetés biztosítja a szükséges előlegeket” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

A törvényhozó ezt követően elmondta, hogy száz százalékban helyben marad a személyi jövedelemadó, 2021-ben az összeg 63 százaléka a községek, városok és municípiumok, míg 15 százaléka a megyei tanácsok költségvetésébe kerül, az összeg 6 százaléka felett a megyei tanácsok rendelkeznek és 14 százaléka a helyi önkormányzatok költségvetésének a kiegyensúlyozására megy, valamint 2 százaléka az önkormányzatok hatáskörébe tartozó kulturális intézmények finanszírozására. Miklós Zoltán kiemelte azt is, hogy ez utóbbi 2 százalékos alapot az RMDSZ javaslatára hozták létre.

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a többségében magyarok által lakott települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar vezetésű önkormányzatok projektjeinek finanszírozását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.