Megszavazta a szenátus az új nyugdíjtörvény tervezetét

Megszavazta a szenátus az új nyugdíjtörvény tervezetét Románia

Elfogadta hétfőn a szenátus plénuma a kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvény tervezetét.

A felsőház 81 támogató, 12 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadta el a tervezetet. A szenátus a munkaügyi bizottság által elfogadott változatot hagyta jóvá. A nyugdíjtörvényről a képviselőház fog döntő kamaraként szavazni.

Az új nyugdíjtörvényt az RMDSZ szenátorai is támogatták, hisz az – bár vannak hiányosságai – alapvetően jó törvénytervezet – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

“Üdvözlendőnek tartjuk, hogy külön törvényben szabályoznák a szociális juttatások rendszerét azok számára, akik nem járultak hozzá legalább 15 évig a nyugdíjalaphoz, a ma tárgyalt tervezet előírásai szerint pedig a mesteri és doktori képzések időtartama is hozzáadódna a ledolgozott évek számához” – idézi a közlemény Derzsi Ákost. A felsőház munkaügyi bizottságának tagja hozzátette: szintén támogatandó előírása az új nyugdíjtörvénynek, hogy halmozható lesz a rokkantsági támogatás és a szakmai tevékenységből származó jövedelem, illetve az örökösi nyugdíj a saját nyugdíjjal.

“Számos módosítást fogalmaztunk meg a tervezethez, ebből néhányat sikerült elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok alatt, így a ma elfogadott tervezet jobb, mint amit a kormány a parlament elé terjesztett” – emelte ki Derzsi Ákos. A szenátor emlékeztetett: a tervezet RMDSZ-es javaslatra megteremti a korkedvezményes nyugalmazás lehetőségét, de nem kötelezettségét a három vagy többgyermekes anyák számára, és a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket ír elő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.