Felhívás!

Megszavazta a szenátus a medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldását

Megszavazta a szenátus a medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldását Románia

Megszavazta a szenátus szerdán a vadászati törvény módosítását, amely egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát bizonyos időszakokban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több parlamenti képviselője által benyújtott jogszabályjavaslatot 68 támogató szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház plénuma. A módosító indítvány értelmében a barnamedve ideiglenesen lekerülhet Romániában a szigorúan védett állatfajok listájáról, vadászatát pedig április és május, illetve szeptember, október és november hónap folyamán engedélyeznék.

A mezőgazdasági szakbizottságban kidolgozott megoldásról keddi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt állította: az RMDSZ javaslata lehetővé teszi, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt, és visszaállítsa az egyensúlyt.

“Hosszú ideje mondjuk, hogy Székelyföldön óriási problémát jelentenek a medvetámadások. Az emberek biztonságát, testi épségét, és a jószágokat is veszélyeztetik. Ez az első alkalom, amikor a szenátus szakbizottsága testületileg támogat egy, a medveügy megoldására benyújtott javaslatot, úgy tűnik párthovatartozástól függetlenül megértették a törvényhozók, hogy gond van, és megoldásra van szükség” – idézte a hírlevél Tánczos Barna RMDSZ-es szenátort.

“Az emberi beavatkozás utóbbi években történt korlátozása miatt a medvepopuláció gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált. Ha más uniós államokat nézünk, azt látjuk, hogy kihasználják az eltérés jogát az EU-s direktíva kapcsán, és határozottan, de profi módon közbelépnek az állomány szabályozása és optimizálása érdekében. Ezt akarjuk mi is a környezetvédelmi minisztériumtól: tárgyaljon az Európai Bizottsággal és találjon megoldást a romániai medveállomány optimizálására” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tánczos.

Az előírás eredményeként nem lesz szükség a szaktárca által megszabott beavatkozási kvótára, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján, egyszerűbben és hatékonyan lehetne szabályozni.

A hatályos törvények a nem szigorúan védett fajok vadászatát is bizonyos feltételekhez kötik, ezek továbbra is vonatkoznának a barna medvékre. Egyszerűbb lesz az állatállomány szabályozása, de a faj védelmét is biztosítaná a törvény – mutatott rá az RMDSZ hírlevele.

A törvénymódosítás a vadkárok megtérítését is a jelenleginél részletesebben szabályozza. A medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldásáról a végső döntést a képviselőházának kell meghoznia.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Egy 2017-es becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A becslés megváltozott, többen hazatértek ólasz és spanyól országokról. Lehetnek 8600 – nál is többen. Medve apák és anyák, medve Urak és Hölgyek, Bocsók és micimackó! Nehéz meteorológiai helyzet tekint rátok. Már két heten belül 120 vadászra lehettek felkészült tekintettel, ma beadtam a kérést én is, a sorszáma 121 volt a vadászfegyver kérelemnek. Ha nem is mer mindenki kimenni az erdőbe, olyan lövöldözés van kilátásba, amit még nagyanyátok sem ért. Ha jót akartok, mihelyt egy kétlábút kiszimatoltatok nagyon serényen, mind a négy lábatokkal inaljatok, s addig erre többet ne gyertek, míg szálfa nagyok nem lesztek. Üzenem nektek, mint egy jó Barát, de haragom is mlg csak most párologtatom.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 21:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak ovatosan vadaszgassatok, nehogy egymast osszetevesszetek a vaddisznoval, amire oly nagyon hasonlitotok. Annyit megsugok neked es a tobbi hozzad hasonlo szemianalfabetanak (ezt az irasodbol gondolom !), hogy ha ez igy lessz ahogyan kommentedben leirtad, akkor a Roman allam ellen olyan per fog indulni az Europai birosagokon ,hogy a Mikula testvereknek megitelt osszeg, haromszaz es valahanymillio dollar, amit szinten a roman allam kell nekuk karteritesben fizessen (termeszetesen az itt elo tahok bukszajabol!),az edeskeveske, az mellett amit a medvekert fogtok majd fizetni !!!