Felhívás!

Megszavazta a parlament a bizalmatlansági indítványt

Megszavazta a parlament a bizalmatlansági indítványt Románia

Megszavazta csütörtökön a parlament a Dăncilă-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című dokumentum 238 támogató voksot kapott – jelentette be a Pro Románia képviselője, Cătălin Nechifor.

Marcel Vela szenátusi titkár később a plénumban közölte, a 464 képviselő és szenátor közül 399 volt jelen a csütörtöki ülésen, és közülük 245-en adtak le érvényes szavazatot. 238 törvényhozó támogatta a bizalmatlansági indítvány elfogadását, négyen ellene voksoltak.

A képviselők és szenátorok által leadott szavazatok eredményeképpen a parlament elfogadta a bizalmatlansági indtványt, és megvonja a bizalmat a jelenlegi kormánytól – jelentette be Marcel Ciolacu képviselőházi elnök.

A továbbiakban Klaus Johannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra.

A Dăncilă-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Dăncilă: Johannis elnöknek mielőbb ki kell neveznie egy új miniszterelnököt

Felhívást intézett Viorica Dăncilă miniszterelnök Klaus Johannis államfőhöz, hogy mielőbb nevesítsen egy új kormányfőt.

“A bizalmatlansági indítvány átment. A pártok összefogtak, hogy elfogadtassák, és néhány párttársunk is elárult bennünket. De nem gond, mi teljesítettük kötelességünket” – fogalmazott Dăncilă, miután a parlament 238 támogató szavazattal elfogadta a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt.

Hozzátette, az ellenzéknek haladéktalanul a parlament elé kell állnia egy új összetételű kormánnyal, Johannis elnöknek pedig mielőbb ki kell neveznie az új miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e kormányfői tisztségről, Dăncilă azt mondta, ha a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, a kormánynak “automatikusan” mennie kell.

Viorica Dăncilă kiemelte, továbbra is meggyőződése, hogy be fog jutni az államfőválasztás második fordulójába.

“Emlékezzünk csak vissza, hogy a PSD 2016-ban is ellenzékből jött, mégis nagyon jó eredményt ért el. Meggyőződésem, hogy az emberek összehasonlítást tesznek majd aközött, amit a PSD-kormány tett eddig, és amit az újonnan kormányra kerülők tesznek ezután” – fogalmazott.

Dăncilă kijelentette, nem mond le a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről.

“Amint tudják, kongresszuson választottak meg, tehát a PSD elnöke maradok” – mondta Dăncilă.

Azt is leszögezte, semmit nem ró fel magának.

“Nincs mit felrónom magamnak, az európai parlamenti választások után egységes csapatot tartottam fenn, kollégáimmal folytattuk a programot, a lakosság számára jó intézkedéseket hoztunk, amelyek kiváltották az állampolgárok elismerését. Nem róhatok fel semmit magamnak” – nyomatékosította a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miként fog bevonulni kormánya a történelembe, Dăncilă azt felelte: nagyon jó kabinetként.

‘Tegyék fel majd egy év kormányzás elteltével ezt a kérdést azoknak, akik most örvendeznek” – mondta még a miniszterelnök.

Orban: megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt

Megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt, jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, miután a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt.

“Megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt. (…) Köszönöm Klaus Johannis államelnök meghatározó szerepvállalását az indítvány sikerességében, köszönöm a PNL-s kollégáknak, akik mind jelen voltak és láthatóan szavaztak az indítvány mellett, és köszönet az összes politikai partnerünknek” – nyilatkozta Orban a parlamentben.

Orban szerint “a PSD-kormány csúfot űzött Romániából, mint még senki más eddig az elmúlt 30 év során”.

Barna: nem azért szavaztam Dăncilă ellen, hogy Ponta kerüljön hatalomra

Nem azért szavazott a Dăncilă-kabinet ellen, hogy Victor Ponta kerüljön hatalomra, jelentette ki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, miután a parlament elfogadta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

“Vége a Dăncilă-kormánynak. Bevonult a történelembe, az ország inkompetens kabinetjeit jegyző toplista élvonalában foglalt helyet. Semmi okunk ünnepelni. Minden nap elveszett nap volt, amelyet Dragnea tanúi a kormánypalotában töltöttek. Meg kell tanulnunk a leckét, hogy ezek az emberek soha többé ne kapjanak lehetőséget. A lopáson kívül egyebet nem tesznek, amit nem lopnak el, azt tönkreteszik, amit nem tudnak tönkretenni, azt kompromittálják. Nem azért szavaztam Dăncilă ellen, hogy Ponta kerüljön hatalomra. Nem olyan kormányokra szavaztam, amelyek fenntartják a politikai válságot. Az átláthatóságra és a válság megoldására szavaztam. A jövőbe tekintünk. A megoldást az előre hozott választások jelentik. Visszatérünk a néphez, a népnek mindig igaza van” – írta Barna a Facebookra.

Cioloş: a bizalmatlansági indítvány elfogadása csak az első lépés az előrehozott választások felé

A bizalmatlansági indítvány elfogadása csak az első lépés az előrehozott választások felé – hangoztatta csütörtökön Dacian Cioloş volt miniszterelnök, aki azt kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy konzultáljon “az összes felelős politikai erővel”.

“Felkérjük Klaus Johannis államfőt, hogy konzultáljon az összes felelős politikai erővel, és sürgősen terjesszen elő ütemtervet, amely szerint, az alkotmánynak megfelelően, a jelenlegi parlament feloszlatását követően, előrehozott választásokat lehet szervezni. A bizalmatlansági indítvány elfogadása csak az első lépés az előrehozott választások felé, nem pedig lehetőség arra, hogy nem átlátható háttérjátékok révén, legitimitás nélkül átvegyék a kormányzást. Azoknak a pártoknak, amelyek ma megszavazták a bizalmatlansági indítványt, erkölcsi kötelességük, hogy elutasítsanak a parlamentben két javaslatot a miniszterelnök személyét illetően, és visszatérjenek a román állampolgárokhoz, hogy választáson új, legitim többséget szavazzanak meg”- írta Facebook- bejegyzésében Cioloş .

Azt mondta: USR PLUS Szövetség már kidolgozott olyan “azonnali intézkedéseket Románia gyógyítására a PSD-trauma után, olyan felelős kormányzási megoldásokat, amelyeket hozzáértő emberek azonnal alkalmazni tudnak”.

Kelemen: a kormány megbukott, az RMDSZ megszavazta a bizalmatlansági indítványt

A kormány megbukott, az RMDSZ megszavazta a bizalmatlansági indítványt – közölte csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

“Úgy cselekedtünk, ahogyan megígértük, mi mindig következetesek vagyunk. Nem fért kétség ahhoz, hogy a mostani kormánynak mennie kellett, hiszen a jó kormányzás feltételei nem voltak már adottak. Mielőbb új kormányt kell alakítani, ez a határozott álláspontunk. A jövő évi költségvetést el kell készíteni, de a mostani büdzsé is kiegészítésre szorul ahhoz, hogy az önkormányzatok tisztességesen be tudják fejezni az idei évet” – idézi Kelemen Hunort az RMDSZ WhatsAppon elküldött közleménye.

Ponta: örvendek, hogy sikerült megszabadulni a történelem legalkalmatlanabb vezetőjétől

“Örülök, hogy sikerült megszabadítanunk Romániát Viorica Dăncilától, a történelem legalkalmatlanabb vezetőjétől” – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, aki szerint sürgősen egy “jó kormányra” van szükség, amely “mihamarabb kezdje meg a munkát”.

“A Pro Romániás kollégáimmal együtt azt szeretnénk, hogy állítsuk vissza a szociáldemokráciát és a kormányzást, és mindenekelőtt állítsuk vissza Romániát a helyes irányba (…) Remélem (…), hogy gyorsan alakítunk egy jó kormányt, amely mihamarabb elkezdi a munkát, hisz a válság küszöbén állunk” – mondta Ponta a bukaresti törvényszéken, ahol tanúként hallgatták ki Valeriu Zgonea ügyében.

Tomac: az ellenzék óriási győzelmével hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak

Az ellenzék óriási győzelmével hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak – jelentette ki csütörtökön Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint az ellenzéknek olyan kormányt kell alakítania, amely “visszaállítja a bizalmat az állam és a polgárok között”.

“Hivatalosan véget ért a Dragnea-korszak, ez győzelem a románok számára. Ez rendkívüli dolog, ma bebizonyosodott, hogy a különböző vízióval rendelkező politikusok összefoghatnak az ország érdekében. Ez az ellenzék hatalmas győzelme, nehéz időszak következik, de biztosan megalakul egy olyan kormány, amely képes visszaállítani a bizalmat az állam és a polgárok között”- mondta Tomac.

Hozzátette, egy új kormány megalakítása érdekében konzultációk következnek a Cotroceni-palotában, megbeszélések a pártok között, és a miniszterelnököt az államfő javasolja.

“Alapvető fontosságú, hogy sor került erre a lépésre, és bebizonyosodott, hogy a parlamentet egyetlen többség sem hagyhatja figyelmen kívül, legkevésbé a kormány” – mondta Tomac.

Johannis: nincs vége a PSD-vel vívott csatának

Nagy sikerként könyvelhető el a bizalmatlansági indítvány parlament általi elfogadása, de a Szociáldemokrata Párttal vívott csata nem ért véget – jelentette ki Klaus Johannis.

“Ma győzött Románia! Ma teljes egészében érvényt kapott a románok május 26-i referendumon leadott szavazata. A PSD-kormány bukása az egész társadalomnak a kormány visszaéléseivel és hozzá nem értésével szembeni reakciójának természetes folyománya” – mondta Johannis, aki szerint elkezdődött az a folyamat, amelynek során a PSD történelemmé válik.

Az államfő gratulált a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a többi ellenzéki alakulatnak a bizalmatlansági indítvány sikeréhez.

“A románok a PSD-kormány bukását kérték. A románok az igazságszolgáltatás rombolásának megfékezését, az amnesztia meg a közkegyelem megállítását kérték. A románok azt kérték szavazatuk által, hogy országunk ne távolodjék el az Európai Uniótól. A mai nap mérlege magáért beszél: sikerült teljesítenünk ezeket a jogos elvárásokat és leállítanunk a PSD okozta katasztrófát” – fogalmazott az elnök, aki szerint a bizalmatlansági indítvány sikere a politikai érettség bizonyítéka.

Ciolacu: a PSD-ben egy belső reformnak kell következnie

A PSD-ben egy belső reformnak kell következnie azért, hogy a párt megnyerhesse a következő parlamenti választásokat – jelentette ki csütörtök este Marcel Ciolacu szociáldemokrata képviselő.

Az alsóház elnöke szerint miután volt kollégáik “jelentős hozzájárulásával” a bizalmatlansági indítvány átment, “nincs idő elemzésekre és felmérésekre”, egy belső reformnak kell következnie azért, hogy a párt megnyerhesse a következő parlamenti választásokat.

Meleşcanu: az állami intézményeknek továbbra is működniük kell

Az elkövetkező időszakban az állami intézmények működtetésére kell nagyon figyelni, és a szenátus kiegyensúlyozottan fog működni, jelentette ki Teodor Meleşcanu, szenátusi elnök, miután a parlament megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

“A bizalmatlansági indítvány 238 szavazattal átment. Ez azt bizonyítja, hogy Romániában működik a demokrácia. Az ellenzék legfőbb fegyvere a bizalmatlansági indítvány. Az indítvány átment, tiszteletben kell tartanunk a szavazás eredményét” – mondta Meleşcanu.

Meleşcanu azt válaszolta az indítványt megszavazó PSD-s törvényhozókat firtató kérdésre, hogy nem ismeri őket, és a voks titkos volt.

“A fontos az, hogy megértsük, hogy mától kezdődően valóban az emberek problémáival kell törődnünk politikai szinten. Az én szempontomból az elkövetkező időszakban a legfontosabb az, hogy az állami intézmények működjenek, főként, hogy elkezdődnek a tanácskozások is. Biztosíthatom önöket, hogy a szenátus nagyon kiegyensúlyozottan fog működni ebben az időszakban” – fűzte hozzá Meleşcanu.

Elmondta még, nem tudja, hogy hosszú, avagy rövid lesz az ügyvivői tisztsége a szenátus élén.

“Most majd eldől, hogy milyen megoldásokkal állnak elő azok, akik a bizalmatlansági indítványt kezdeményezték” – hangsúlyozta Meleşcanu.

Meleșcanu kijelentette, a bizalmatlansági indítvány az ellenzék rendelkezésére álló demokratikus eszköz, és a parlament döntését el kell fogadni.

“Romániában működik a demokrácia, erre ma konkrét példát láthattunk. A bizalmatlansági indítvány az ellenzék demokratikus eszköze. Ma a törvényhozók szavaztak. El kell fogadni a szavazás eredményét” – írta csütörtökön Meleşcanu a Facebookra.

Hozzátette, a parlamenti képviselőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a nép javát szolgálják; Romániának pedig be kell bizonyítania külföldi partnerei és transzatlanti szövetségesei előtt, hogy érett, stabil demokrácia. “Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy működjenek az állam intézményei, a parlament. Minden eddiginél nagyobb szükség van annak bebizonyítására, hogy az intézmények az emberek érdekében működnek együtt és nem a politikai játszmák kedvéért” – olvasható a szenátusi elnök bejegyzésében.

Cikkünk frissül!

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.