Felhívás!

Megoldódhat a húsvét és pünkösd körüli hivatalos szabadnapok kérdése

Megoldódhat a húsvét és pünkösd körüli hivatalos szabadnapok kérdése Románia

Első házként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely lehetővé teszi a különböző felekezetűeknek, hogy mindenki a saját keresztény egyházi ünnepén kaphasson szabadnapot – tájékoztat a szövetség csütörtöki közleménye.

“Több megyében ez eddig gondot okozott, ha az ortodox vallás ünnepe nem esett egybe a katolikussal vagy a protestánssal. Ezt a problémát oldja meg az elfogadott törvénytervezet. Ugyanakkor a módosítás arra is kitér, hogy amennyiben a munkáltató mindkét keresztény ünnepet megadja az alkalmazottainak, akkor az egyiket kötelező bepótolni, hiszen csak egy húsvéti, illetve pünkösdi szabadnap jár a munkatörvénykönyv szerint” – írja a dokumentum

Az elfogadott kezdeményezés kitér a diákokra is. A többségi iskolákban előfordult, hogy igazolatlan hiányzónak írták be azokat a tanulókat, akik saját vallási ünnepeiken nem mentek órákra. Számukra a törvény előírja, hogy a tanév szerkezetét és az iskolalátogatást az ő jogaikhoz is igazítani kell.

A tervezet kezdeményezője Szabó Ödön és Silviu Vexler képviselők, valamint az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa, Csép Éva Andrea. A tervezetről a végső döntést a szenátus hozza meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 13., 18:22
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Wau! Sztem elég kevés helyen lehetett így, na de megoldódik… A “munkaügyi szakpolitikus” jobb lenne ha komolyabb dolgokkal is foglalkozna! Röhejes, h sokan 45 éves korukban nyugdíjasok lesznek meg mások “csak 35+8év” régiség után mehetnek nyugdíjba! 65 után senkinek nem szabadna engedni, h dolgozzon, csak ha minimum 2 orvos megállapítja, h nincs baj a 2 füle között!!!😁