Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megkezdte háromnapos apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa

Megkezdte háromnapos apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa Románia

Megkezdte pénteken háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Hirdetés
Hirdetés

A katolikus egyházfő 11 óra óra után néhány perccel érkezett meg Romániába. Ferenc pápát Klaus Johannis román államfő és felesége Carmen Johannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadják.

Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökumenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi.

Ezt követően délután kezdődik Ferenc pápa “járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja Romániában, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét.

Az egyházfő mostani látogatásán egyházmegyéjükben keresi fel a romániai katolikus közösségeket, húsz évvel II. János Pál pápa egyházdiplomáciai premiernek számító, Bukarestre korlátozódó történelmi látogatása után. A két évtizeddel korábbi látogatás során először járt a katolikus egyházfő ortodox többségű országban. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe.

A romániai katolikusok között többségben lévő magyar hívőket szombaton, a közösség legjelentősebb zarándokhelyén, a csíksomlyói hegynyeregben keresi fel a pápa: az itt bemutatandó szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlik.

A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron (Iași) fiatalokkal és családokkal találkozik.

Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt.

Katonai tiszteletadással fogadták a pápát a Cotroceni-palotában

Klaus Johannis államfő feleségével, Carmen Johannisszal együtt köszöntötte a katolikus egyházfőt, majd az államelnöki rezidencián található Marinescu-platón diákok, fiatalok, egyetemisták csoportjai fogadták.

A szentatya románul szólt a díszőrséghez, és az elnöki delegáció, valamint a katolikus egyház küldöttségének minden tagjával kezet fogott. Az üdvözlő ceremónia végén “Vivat Papa!” felkiáltással és tapssal tisztelegtek előtte az egybegyűltek.

Az Henri Coandă Nemzetközi Repülőtértől a Cotroceni-plaotáig vezető úton több ezren köszöntötték az egyházfőt, aki egy adott pillanatban ki is nyitotta az őt szállító Dacia Logan ablakát, hogy köszöntse a tömeget.

A cotroceni-i hivatalos fogadtatás után négyszemközti megbeszélésre vonul el a pápa és a román államfő. Ezt követően Ferenc pápa Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, közjogi méltóságokkal és a civil szféra képviselőivel is találkozik.

Tizenhét tárgyból összeállított ajándékcsomaggal várta Johannis

Többek közt bukovinai hímes tojást, egy olténiai szőttest, Gheorghe Hagi aláírásával ellátott labdát és trikót, és egy Ivan Patzaichin által használt evezőt is ajándékozott Klaus Johannis elnök a romániai látogatásra érkezett Ferenc pápának.

Az államfő összesen 17 tárgyat ajándékozott a katolikus egyházfőnek, amelyek – az Államelnöki Hivatal közleménye szerint – az ország lakóinak összességét jelképezik, és különböző régiókra jellemzőek.

Az ajándékok között van egyebek mellett egy erdélyi, gyöngyökkel kivarrt öv, egy nemzeti színű öv, egy munténiai szőttes, moldvai sajtnyomó minták, erdélyi akácméz, egy ikon és egy ménesi 1936-os évjáratú bor is.

A pápa a katolikus és ortodox egyház testvériségét hangsúlyozta

A keresztény egyházak közös gyökereiről, a katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt Ferenc pápa pénteken Bukarestben a román ortodox patriarkátuson.

“Járjunk együtt!” – fordult az ortodox pátriárkához romániai látogatásának mottójával Ferenc pápa. A katolikus egyházfő testvérének szólította vendéglátóját, felidézve, hogy Szent Péter, Róma első püspöke, a katolikus egyház első pápája és a román ortodox egyház védőszentjeként tisztelt Szent András – aki az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdette az evangéliumot – testvérek voltak.

A román ortodox egyház zsinata előtt beszélve a pápa azt mondta: zarándokként érkezett Romániába. Szót emelt az önzés ellen, ami a családokat is sújtja, és arra bátorította a keresztényeket, hogy ne engedjenek a gyűlölködés kultúrájának.

Őszentsége hangsúlyozta, hogy a két egyházat egyesítő hit az apostolok idejébe nyúlik vissza, különösen a Pétert Andráshoz kötő kapcsolathoz. “Ők emlékeztetnek arra, hogy van egy mindent megelőző vértestvérség, amely, mint csendes és életet adó forrás, soha nem szűnt meg az évszázadok során vízzel locsolni és fenntartani utunkat” – mondta a szentatya.

A pápa beszélt a mártírokról is, akik sokszor különböző felekezetekhez tartoztak, de egymás mellett sínylődtek, egymást erősítették a börtönökben.

“Példájuk lebegjen ma előttünk és az új generációk előtt, akik nem ismerik ezeket a drámai körülményeket. Annak oka, amiért szenvedtek és életüket adták, túlságosan értékes örökség ahhoz, hogy elfelejtsük, és ne tartsuk tiszteletben. Egy olyan örökség, amely arra ösztönöz, hogy közel maradjunk a szenvedőhöz. Krisztussal egyesülve a szenvedésben és fájdalomban, Krisztus által egyesítve a feltámadásban, mi is “egy új életben járunk” – mondta Ferenc pápa.

Daniel pátriárka üdvözlő beszédében a hagyományos, férfi és nő által alapított, gyermekeket nevelő keresztény családok védelmének szükségességét hangoztatta, és Európa elnéptelenedésének veszélyére figyelmeztetett.

Mindketten felidézték a kommunizmus egyházüldözését, a papság és hívek meghurcolását, valamint azt – az ökumenikus párbeszéd mérföldkövének számító – húsz évvel ezelőtti történelmi látogatást, amelyet II. János Pál pápa tett Teoctist ortodox pátriárka meghívására Bukarestben – akkor először járt ortodox többségű országban a római pápa.

Ezrek sorakoztak fel a pápalátogatás útvonalán

A pátriárkátus székhelyéről a pápa a Nemzet megváltása székesegyházhoz vonult. A két helyszín közötti út mentén ezrek gyűltek össze, sokan gyerekekkel, üdvözölték, fényképezték a szentatyát, aki folyamatosan integetett a tömegnek.

A pápa a patriarkátustól a katedrálishoz vezető utat is azzal a kék Daciával tette meg, amellyel korábban a repülőtérről a román elnöki hivatalba szállították, ezúttal azonban a sofőr melletti ülésen foglalt helyet, és a nyitott ablakon keresztül integetett az üdvözlésére összegyűlt bukarestieknek.

Két, román népviseletbe öltözött fiatal a hagyományhoz híven kenyeret és sót, valamint virágot ajánlott fel a szentatyának, aki a Krisztus feltámadott! köszöntéssel üdvözölte a híveket.

A Nemzet Megváltása-katedrálisban a román politikai, kulturális és közéleti vezetők jelenlétében ortodox és katolikus egyházi énekek hangzottak el, a két egyházfő pedig a kereszténység legelterjedtebb imádságát, a miatyánkot mondta el latinul és románul.

A katedrálisban tartott szertartáson jelen volt Klaus Johannis államfő, Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormány, a parlament és a diplomáciai testület számos tagja, valamint a kulturális élet és sport terén kiemelkedő személyiségek.

“Legyen erőnk megbocsájtani”

Ferenc pápa latinul mondta el pénteken a Nemzet megváltásának katedrálisában a Miatyánkot, amelyről azt mondta, hogy “létünket fejezi”.

“A Miatyánk imája megerősíti Jézus tanítványainak tett ígéretét: ‘Nem hagylak benneteket árván’, és bizalmat ad nekünk, hogy ajándékként fogadjuk el felebarátainkat” – mondta Ferenc pápa.

Azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor kiejtjük a Miatyánkot, hangsúlyozzuk, hogy “miénk”, mert nélküle nem létezhet az ‘atya’ szó.

“Jézus imádságában egyesülve átalakulunk” – mondta a szentatya és az “én Istenem és te Istened”, átalakul abba, hogy ‘ami az enyém, az a miénk’ – mondta Ferenc pápa.

Arról is beszélt, hogy Isten nevét életünk középpontjába kell helyezni.

Ferenc pápa elmagyarázta, hogy amikor “mindennapi kenyerünkért” imádkozunk, valójában “az emlékezés kenyérét, a keresztény identitás gyökereit kérjük, amelyek nélkülözhetetlenek a mai világban, amikor az emberiség, különösen a fiatal generációk (…), veszélybe kerültek, gyökérteleneknek érzik magukat, és képtelenek arra, hogy értelmet adjanak életüknek”.

A szentatya azt mondta, hogy a Miatyánk nem egy olyan imádság, amely ellazít, hanem “a szeretetéhség kiáltása”.

Beszélt arról a “bátorságról” is, hogy megbocsássunk, ne csak a mi vétkeink bocsánatáért imádkozzunk.

Nyitottságra és örömre buzdított a pápa

Nyitottságra és örömre buzdított Ferenc pápa pénteken Bukarestben a római katolikus Szent József székesegyházban általa celebrált szentmise homíliájában.

A katolikus egyházfő felidézte Mária útra kelését, hogy meglátogassa a nála jóval idősebb Erzsébetet, aki szintén gyermeket várt, majd Mária és Erzsébet találkozását.

A pápa kifejtette, hogy Mária többször útra kelt élete során, ezeket az utakat a türelem és a bátorság jellemezte és annak az öröme, hogy Isten áldását, Jézust hordozta magában.

Ferenc pápa arra biztatta a híveket, hogy hagyjanak fel az önzéssel, legyenek nyitottak. Kijelentette, hogy amikor egy templomban különböző etnikumú és felekezetű emberek találkoznak egymással, csodálatos dolgok történnek.

A pápa felhívta a figyelmet az öröm fontosságára, ami nélkül – mint mondta – lebénulunk, szomorúságunk rabjai maradunk. Úgy vélte, hogy a hit nem mennyiségi kérdés, a hittel kapcsolatos problémák elsősorban az öröm hiányából fakadnak. Hozzátette: amikor az emberek bizalmatlanul és magukba zárkózva élnek, akkor éppen a hitnek mondanak ellent. Ferenc pápa arra buzdította a résztvevőket, hogy maradjanak nyitottak Isten és embertársaik irányába.

Az első, Bukarestben töltött nap záró momentumaként a pápa szentmisét mutatott be a helyi katolikus székesegyházban, amit tízezrek követtek óriáskivetítőkön a templom környékén kialakított biztonsági zónákban. A misén jelen volt Klaus Johannis román elnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 31., 22:23
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Johannis né öltözhetett volna az alkalomhoz illőbben! Már nem zsenge korú! Szerencséje volt, hogy nem fújt nagyon a szél, külömben a lenge ruháját felkapta volna a szél, és bemutatta volna szinte 6O éves alfelét!! Már nem lett volna túl izgalmas!! A férje, a ,, NAGY MELÁK,, milyen szépen vezetgette!! Nagy a papucskorormány a családban, úgy néz ki!! A fogadáson résztvevő hölgyek, a Cotroceni Palotában sokkal elegánsabbak voltak! Jó hegyesorrú vén RIBANC a FIST LADY!!!

 • User
  Dátum: 2019. május 31., 22:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A román TV csatornákból árad a nagy ortodox vallásosság, vagyis az álszentség!!! Meg sem említik igazából, hogy Csíksomlyóra is megy a Pápa!! Pláné az a patkány Prelipceanu a Digi 24 röl, akinek az apja volt, az lsö piramisjáték elindítója, a 9O ben, még sokan emlékeznek, a mai 5O-6O év köztiek, hogy mekkora átverés volt!!