Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti bizottságokban

Megkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti bizottságokban Románia

Megkezdődött kedden a parlamentben a Florin Cîțu liberális miniszterelnök-jelölt által javasolt régi-új kormány tagjainak szakbizottsági meghallgatása.

Hirdetés
Hirdetés

Cîțu, aki pénzügyminiszterként tevékenykedett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) február elején megbuktatott, azóta ügyvezetői hatáskörrel működő, Ludovic Orban vezette kormányában, pénteken terjesztette a parlament elé új kormány névsorát, de ebben csak a miniszterelnöki és a pénzügyminiszteri poszton van változás.

A parlament baloldali többségű vezetése ezúttal is három napot szánt az alkotmány által előírt, konzultatív jellegű “alkalmassági vizsgára”, annak ellenére, hogy a minisztériumok élére javasolt, azokat ügyvivőként jelenleg is vezető tisztségviselőket már két korábbi alkalommal is meghallgatták a szakbizottságok az utóbbi hónapokban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi kormányai esetében a miniszterjelöltek meghallgatására és a kormány beiktatására két napot szánt a parlament vezetése.

A szakbizottsági meghallgatások első napján – a korábbi alkalmakhoz hasonlóan – több miniszterjelölt elutasító véleményt kapott. Köztük van a kormányfői posztra jelölt Florin Cîțu helyére, a pénzügyminiszteri posztra jelölt Lucian Heiuș liberális képviselő is, akit a testület szociáldemokrata többségének tartózkodása – nem pedig ellenszavazata – fosztott meg attól, hogy megszerezze a szakbizottság többségének ajánlását.

A parlament február elején vonta meg a bizalmat a PNL alig három hónapja beiktatott kisebbségi kormányától. Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásában érdekelt Klaus Johannis államfő először a frissen leváltott Ludovic Orbannak adott kormányalakítási megbízást, de az alkotmánybíróság ezt – a szociáldemokrata házelnökök óvásának helyt adva – alkotmányellenesnek nyilvánította.

Miután a parlament a régi-új Orban-kabinetről tartandó bizalmi szavazás napján a baloldal távolmaradása miatt határozatképtelennek bizonyult, Orban visszaadta megbízását, az államfő pedig Florin Cîțu ügyvivő pénzügyminisztert kérte fel kormányalakításra.

A parlament legnagyobb frakciójával rendelkező PSD ezúttal nem emelt alkotmányossági óvást a jelölt ellen és a pártvezetés szerdai informális találkozójáról kiszivárgott sajtóértesülések szerint a bizalmi szavazást sem fogja bojkottálni.

A Cîțu-kormányról szóló bizalmi szavazás napjáról várhatóan jövő héten dönt a házbizottság.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük