Hirdetés
Hirdetés

Megkétszerezik a törvénytelen tarlóégetésért kiszabható bírságot

Megkétszerezik a törvénytelen tarlóégetésért kiszabható bírságot Románia

Az elmúlt öt évben idén öltött a legnagyobb méretet a törvénytelen tarlóégetés jelensége, mindössze két és fél hónap alatt, január 1. és március 14. között 6028 esetet jegyeztek, 3,7-szer többet, mint 2021 azonos időszakában – számolt be hétfőn a Facebook-oldalán a katasztrófavédelem (ISU) adataira hivatkozva az Országos Környezetőrség.

Hirdetés
Hirdetés

Az intézmény közlése szerint a két és fél hónap alatt 1211 esetben riasztották a tűzoltókat a száraz aljnövényzet meggyújtása miatt keletkezett tűzhöz, a lángok pedig mintegy 4630 hektár termőterületre, több mint 4 hektár erdőre és 19 hektár avarra terjedtek ki.

A környezetőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a szél miatt sok esetben lakóépületekre átterjedő tarlótűznek halálos áldozatai is voltak. Közleményükben idézték Tánczost Barna környezetvédelmi minisztert, aki emlékeztetett arra, hogy a tarlóégetés szennyezi a levegőt és a talajban is kárt okoz.

A tárcavezető közölte, hogy a jelenség visszaszorítása érdekében természetes személyek esetében 7500 és 15.000 lej, jogi személyek esetében 50.000 és 100.000 lej közötti összegre növelik egy készülő sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint a törvénytelen tarlóégetés miatt kiszabható bírságot. A jelenlegi jogszabályok szerint 3000 és 6000, illetve 25.000 és 50.000 lej közötti bírság szabható ki a szabálysértőkre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások