Felhívás!

Másodjára is visszaperelték a román államtól erdővagyonuk egy részét Kemény János báró örökösei

Másodjára is visszaperelték a román államtól erdővagyonuk egy részét Kemény János báró örökösei Románia

Másodjára is visszaperelték a román államtól erdővagyonuk egy részét Kemény János báró örökösei. A Prahova Megyei Törvényszék ötszöri halasztás után kimondott keddi, visszavonhatatlan ítéletében részben igazat adott az örökösöknek, és egy 57 hektáros erdőterületet visszaszolgáltatásáról határozott.

A törvényszék a család számára kedvezőtlen első fokú ítéletet megváltoztatva döntött a visszaszolgáltatásról. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A bírói testület többségi döntést hozott, a bírák egyike különvéleményt fogalmazott meg. A törvényszék az örökösök birtokba helyezésére kötelezte az alsóidecsi földosztó bizottságot és a Maros megyei erdészeti igazgatóságot. Elutasította az örökösöknek a kérését, hogy részesüljenek abból a haszonból, amelyet az erdőből nyert az állam az elmúlt években, és több mint tízezer lej perköltség kifizetésére kötelezte az alpereseket.

Kemény János örököseinek a bíróság egyszer már jogerős ítéletben szolgáltatta vissza a mostani per tárgyát képező erdőt. A Maros megyei földosztó bizottság azonban perújrafelvételt ért el. Arra hivatkozva kérte a visszaszolgáltatási ítélet felülvizsgálatát, hogy olyan új, korábban beszerezhetetlen dokumentumok kerültek a birtokába, amelyek arra utalnak, hogy az erdő nem az 1948-as kommunista államosítás során került a román állam tulajdonába, hanem már korábban az Ellenséges Vagyonokat Ellenőrző és Kezelő Pénztár (CASBI) fennhatósága alá tartozott.

Nagy-Kemény Géza, Kemény János unokája az ítélethirdetés után az MTI-nek elmondta: mindig tudta, hogy igazuk van, de az utolsó pillanatig nem volt biztos benne, hogy ezt az igazságot a román bíróságok is elismerik. Hozzátette: a mostani ítélet megerősíti, hogy Kemény Jánost nem volt indokolt a román állam ellenségének tekinteni a második világháború, és Észak-Erdély Romániához való visszacsatolása után. Szerinte a most kimondott ítélet a többi visszaszolgáltatott vagyon jogi helyzetét is megerősíti. Elmondta: a per során azt próbálták bizonyítani, hogy a nagyapja tiszta ember volt, és ezt az 1944 utáni román rendszer is elismerte. Még Petru Groza román kommunista miniszterelnökkel is kedves barátomnak szólították egymást a levelezésükben.

Kemény János örökösei korábban sikeresen perelték vissza a marosvécsi kastélyt, és a család további 3000 hektáros erdővagyonát. A jogerősen megnyert perek után a Kemény család leszármazottai 2014 szeptemberében birtokba vehették a marosvécsi várkastélyt, az erdővagyon nagyobbik részének a tényleges visszaszolgáltatása azonban azóta sem történt meg.

Az amerikai Pittsburgh-ben született Kemény János báró nagybátyjától örökölte a marosvécsi kastélyt és a hozzá tartozó birtokot. A váratlan örökséget a két világháború között a kultúra szolgálatába állította. A marosvécsi kastélyban tartották meg a helikoni írótalálkozókat, amelyek során Kemény János egy asztal mellé ültette a különböző világnézetű, és különböző esztétikai iskolákat követő erdélyi írókat. Kemény János és felesége mecénásként támogatták az erdélyi írókat, színházakat és a könyvkiadást.

A kommunista hatalom elkobozta Kemény János vagyonát, a báró szükséglakásba került és mészégetőként dolgozott. A kultúrapártoló mecénás 1971-ben halt meg Marosvásárhelyen.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 29., 9:42
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Max szimbólikus kártérítést érdemelnének az ilyen kizsákmányoló családok! Pár ezer hektár vagyon, kastélyok tisztességesen?! Na ne már!!!😎

  • User
   Dátum: 2020. július 29., 18:39
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Megszólalt benned a világproli!Hallottál te a tőke felhalmozásáról generációról generációra?Okosan gyarapították vagyonukat amig a proli és a földmüves egyik-másika eldorbézolta a kocsmában a jövedelmét vagy jól eladósodott az uzsorásnál.

 • User
  Dátum: 2020. július 29., 21:44
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ugyan. A királyok, fejedelmek osztogatták a várakat, kastélyokat . Hálából- kitűnt a csatában, melléállt egy belháborúban, felajánlotta lányát, feleséget őfelségének.Kapott egy várat, földet, erdőt, emberi lelkeket. Mikor szerzett volna valaki munkával kastélyt, erdőket, végtelen földeket? Nem kell kommunistának lenni, hogy lássuk, mocsok világ volt.

  • User
   Dátum: 2020. július 30., 11:51
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Kemény marxista-leninista vagy!A nemesség védte is a jobbágyait ,csatákat vívott,megsebesülhetett,nyomorék lett vagy meghalt…a paraszt keményen dolgozott de az élete és vagyonkája nem volt veszélyben.Valamit valamiért ,nem?Meg kéne nézni a 7 mesterlövész filmet ,miért érte meg felfogadni a mesterlövészeket Calvera bandája ellen.Ez így nagyon rövid,az uralkodók,nemesség és a mások közötti viszonyok sokat változtak a történelem folyamán.

 • User
  Dátum: 2020. július 30., 13:31
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ezt most ne részlettezzük ,hogy volt régen . Az igazság valahol a kettő között van . Akkor is volt aki megérte a pénzit . Nem kell dicsérni azt sem de ami most van azt sem!

 • User
  Dátum: 2020. július 30., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A szerencse forgandó,a sorsok változnak generációkon át…van olyan tanulmány,hogy a vagyon a 4.generációnál elvész.Vagy kihal a család,vagy elkobozzák,vagy eladósodnak,elkártyázzák ,rosszul kezelik stb.Magyar irodalom….a dzsentrik esete…