Hirdetés
Hirdetés

Második napja tiltakozik több mint száz bányász a Zsil-völgyén

Második napja tiltakozik több mint száz bányász a Zsil-völgyén Románia

Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáinak több mint száz bányásza maradt éjszakára a tárnákban, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kilátás kompenzációra azoknak a vájároknak az esetében, akiket jövő év elején elbocsátanak.

Hirdetés
Hirdetés

A bányászok második napja tiltakoznak. Azt követelik, hogy hosszabbítsák meg a 36-os kormányrendelet hatályát, amely kompenzációs kifizetéseket és két éves szolgálati idő jegyzését garantálta azoknak, akik ez idő alatt elérik a nyugdíjkorhatárt, a többieknek pedig alkalmazást a vajdahunyadi energetikai komplexumnál (CEH).

Domokos László, a Huila szakszervezet elnöke arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy Parosenyben 60, Urikányban 42 alkalmazott tiltakozik a tárnákban. Két bányásznak egészségügyi okokból felszínre kellett jönnie, egyiküket mentővel szállították el, miután vért köpött.

A szakszervezet és a Zsil-völgyi bányák bezárásával foglalkozó országos társaság képviselői kedden tárgyalásba kezdenek a Hunyad megyei prefektúra illetékeseivel.

A zsilymacesdparosenyi és hobicaurikányi bányákban 2017-ben kezdődött meg a bezárási eljárás. 2018-ban és 2019-ben a széntelepek biztonságba helyezését és a víz elvezetését célzó munkálatok folytak.

2020-tól le kell állítani a fő ventilátorállomást, és le kell zárni a a tárnák és földfelszín közötti összeköttetéseket.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük