Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország

Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország Románia

Franciaország számára Románia „nem akármilyen ország”, a két állam közötti szövetség két évszázados barátságon alapul – szögezte le Emmanuel Macron francia elnök szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, miután megbeszélést folytatott román hivatali kollégájával.

Hirdetés
Hirdetés

Macron hangsúlyozta, a biztonságát fenyegető válságokban Románia mindig számíthatott Franciaország testvéri támogatására, és ez a hagyomány folytatódik ma. Hozzátette, a román hatóságok kérésére dolgoznak „egy ambiciózus terven” a román haditengerészet támogatására.

A francia elnök beszélt arról is, hogy a háború miatt Romániába vezényelt francia NATO-csapat bővülni fog, egyebek mellett erről is tárgyalni fognak a hónap végi madridi NATO-csúcson.

A háború kapcsán Macron leszögezte, az Európai Unió és Franciaország is elítéli az orosz agressziót, de ahhoz, hogy a háború véget érjen, tárgyalóasztalhoz kell ülni.

„Makacs dolog a földrajz, Oroszország a helyén marad, holnap is ott lesz, ahol ma van és ahol tegnap volt. Oroszország félelmetes hatalom, és mi nem akarunk háborút az orosz néppel, nem akarjuk megsemmisíteni – ahogyan ezt mondták egyesek. Ahhoz, hogy Ukrajna nyerjen, és beszüntessék a tüzet, tárgyalnunk kell. Az ukrán elnöknek tárgyalnia kell Oroszországgal, és nekünk, európaiaknak is ott kell ülnünk a tárgyalóasztalnál, biztonsági garanciákat szolgáltatva” – fogalmazott.

Hozzátette, országa a továbbiakban is gazdasági, pénzügyi és humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, és befogadja a háború elől menekülőket.

Románia schengeni csatlakozása kapcsán a francia elnök azt mondta, azt akarják, hogy „haladjon előre az ügy”.

A francia államfőt a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton fogadta szerda reggel Klaus Iohannis, majd négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket folytattak. Macron kedd este érkezett Romániába. Innen a Moldovai Köztársaságba utazik tovább, ahol Maia Sandu elnök fogadja majd.

Iohannis: az utóbbi időben megerősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés

Megerősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború előidézte válságban – szögezte le Klaus Iohannis államfő szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, ahol Emmanuel Macron francia elnököt fogadta.

A román államfő rámutatott, Macron látogatása és „tartalmas egyeztetéseik” újabb bizonyítékai annak, hogy kitűnő stratégiai partnerség áll fenn a két ország között.

Iohannis ismét megköszönte Franciaországnak, hogy katonákat küldött Romániába, illetve hogy felvállalta az országban létrehozott NATO-harccsoport irányítását.

Az államfő elmondta, a francia elnökkel folytatott egyeztetések egyik fő témája a madridi NATO-csúcs előkészítése volt, amelyen a védelmi szövetség jövője és a közös biztonság tekintetében meghatározó fontosságú döntések várhatók. Megvitatták a keleti szárny elrettentő és védelmi képessége megerősítésének szükségességét, beszéltek a NATO új stratégiai koncepciójáról, a szövetség partnereinek támogatásáról, illetve Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kilátásairól is – számolt be Iohannis.

Mint hangsúlyozta, ismertette francia hivatali kollégájával azokat az intézkedéseket, amelyeket az ukrán menekültek és Ukrajna megsegítésére hozott Románia.

Kiemelt fontosságú témájuk volt a globális élelmiszerbiztonság, amelyre szintén kihat az Oroszország által indított háború. Románia mindent megtesz, hogy exportútvonalakat biztosítson az ukrajnai gabona számára – mondta Iohannis.

Beszéltek emellett a Moldovai Köztársaság támogatásának szükségességéről, illetve az energetikai biztonságról és az EU ezt érintő legutóbbi döntéseiről.

Románia schengeni csatlakozása is terítékre került, ennek kapcsán Iohannis azt mondta, az egyeztetésen reményét fejezte ki, hogy Franciaország segíteni fog kimozdítani az ügyet a holtpontról.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások