Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban visszaadta kormányalakítási megbízását, Johannis konzultációra hívta a pártokat

Ludovic Orban visszaadta kormányalakítási megbízását, Johannis konzultációra hívta a pártokat Románia

Visszaadta Ludovic Orban kijelölt miniszterelnöki megbízatását – jelentette be kedd este Klaus Johannis államfő.

Hirdetés
Hirdetés

A Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök rámutatott, a házszabályok szerint a parlamentnek 15 nap áll a rendelkezésére, hogy szavazzon az új kormány beiktatásáról, ez esetben azonban ez nem történt meg, amiért a Szociáldemokrata Párt (PSD) okolható.

“A PSD bojkottálta a tegnapi ülést, ezért nem került sor a szavazásra. Így azt kockáztatjuk, hogy patthelyzet alakul ki, márpedig ez az utolsó dolog, amit jelen körülmények között szeretnénk. (…) Mi tovább akarunk lépni, a dolgoknak mozogniuk kell, az országot kormányozni kell” – magyarázta Iohannis.

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy “nagyon elégedett” Ludovic Orban miniszterelnöki munkájával. Azt mondta, az Orban-kormány rövid idő alatt számos fontos intézkedést hozott, amelyekre szüksége volt az országnak, az előző kormányok azonban csak halogatták ezeket. “Ha vonalat húzunk, nemhogy nincs amit felrónom neki, sőt: meg kell dicsérnem” – nyomatékosította.

Szerdán újabb konzultációk következnek

Klaus Johannis szerdára konzultációra hívta a parlamenti pártokat. Az államfő kedd esti nyilatkozatában azt mondta, az egyeztetésekre szerdán 16 és 20 óra között kerül sor a Cotroceni-palotában, majd ezt követőn közli a tárgyalások eredményét.

A pártok sorrendje a következő lesz: 16 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL); 16 óra 30 perctől a Szociáldemokrata Párt (PSD); 17 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR); 17 óra 30 perctől az RMDSZ; 18 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP); 18 óra 30 perctől a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE); 19 órától a Pro Európa frakció; 19 óra 30 perctől a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja.

Johannis elmondta: továbbra is Ludovic Orbant tekinti a legesélyesebbnek arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon.

Arra a kérdésre, hogy Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter kormányfői jelölése is szóba jöhet-e, az államfő azt mondta, erről a döntést követően nyilatkozik, mert “nem nyilatkozhat a konzultáció eredményéről a konzultáció előtt”. Azt mondta: minden párt javaslatát meghallgatja, kielemzi, és ezt követően, “talán már szerdán” ismerteti döntését.

Az államfő kifejtette: az új miniszterelnök nevesítése az alkotmánybíróság Ludovic Orban kinevezésére vonatkozó döntésétől független kérdés.

“A parlament döntésképtelen volt, nem tudott a kormányiktatásról szavazni, ezzel a megoldással lehet továbblépni a holtpontról” – magyarázta Johannis.

Amikor azt kérdezték tőle, elképzelhetőnek tartja-e, hogy még az alkotmánybírósági döntés indoklásának közzététele előtt kormányalakítással bízzon meg valakit, azt mondta: “van rá esély, hogy a két dolog ne kapcsolódjon egymáshoz”.

“Figyelembe veszem az összes információt, amelyet a parlamenti pártoktól kapok. De nyilvánvaló, hogy a többség próbája a szavazás, nem más eljárások, nem a papíron történő számítások vagy szavazás előtt aláírt papírok. Csak egy mechanizmus létezik, amely bizonyítja a parlamenti többséget: a szavazás, az ülésen leadott szavazatok száma” – mondta Johannis, amikor azt kérdezték tőle, figyelembe veszi-e majd az egyes politikai pártok vagy szövetségek törvényhozóinak számát.

Hangsúlyozta: igyekszik olyan személyt bízni meg kormányalakítással, aki “végig tudja vinni a procedúrát”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük