Felhívás!

Ludovic Orban Románia új miniszterelnöke

Ludovic Orban Románia új miniszterelnöke Románia

Bizalmat szavazott a parlament együttes ülése hétfőn a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. Ludovic Orban  a szociáldemokrata Dăncilă-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást.

A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a támogatására volt szükség. Az Orban-kormány 240 szavazatot kapott.

A politikailag egyszínű – kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló – 18 tagú új kabinetnek az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

A bukaresti parlament legnagyobb jobboldali frakcióján, a PNL-n kívül a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Traian Băsescu volt államfő alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP), az augusztusig a szociáldemokratákkal együtt kormányon lévő, majd ellenzékbe vonult Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatta az Orban-kormány beiktatását. Megszavazta az új kormányt az RMDSZ is, amellyel a PNL parlamenti együttműködési megállapodást kötött, továbbá a nem magyar nemzeti kisebbségek 17 fős frakciója.

A bizalmi szavazás kimenetele – sőt a parlament határozatképessége is – mégis az utolsó pillanatig kétséges volt, ugyanis a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette, 7-8 százalékos erőt képviselő baloldali Pro Románia párt a parlamenti ülés bojkottálásával próbálta meggátolni a jobbközép kormány beiktatását.

Végül a két baloldali politikai alakulat pártütőin múlott az, hogy az Orban-kormány megkapta a parlament bizalmát: a román hírtelevíziók szerint mind a PSD-ből, mind a Pro Romaniából legalább 5-5 törvényhozó szavazta meg a PNL-kormányt, annak ellenére, hogy a párt vezetői az “árulók” kizárását helyezték kilátásba.

Viorica Dăncilă ügyvivő miniszterelnök, a PSD elnöke, a parlamenti szavazás után heves támadást intézett Klaus Johannis államfő ellen, mondván, hogy az Orban-kormány beiktatása a jobboldali elnök “féktelen hatalomvágyának” a megkoronázása, amellyel a jobboldali elnök – szerinte illegális politikai manőverek révén – kisajátította a végrehajtó hatalmat. Dăncilă arra utalt, hogy Johannist a PNL éléről választották 2014-ben államfővé, és a PSD-kormány leváltása után saját volt pártja elnökét bízta meg kormányalakítással.

Az új román kormány legfeljebb egy évig, a jövő évi parlamenti választásokig irányíthatja az országot, meglehetősen ingatag és sérülékeny, hat különböző frakció egyetértését feltételező parlamenti támogatásra támaszkodva.

Első sajtónyilatkozatában Ludovic Orban miniszterelnök a “kártékony PSD-kormányzás” hibáinak kijavítását, a költségvetési egyensúly helyreállítását, a befektetők bizalmának helyreállítását és egy új európai uniós biztosjelölt megnevezését emelte ki kormánya legsürgősebb teendői közül.

A parlamenti szavazást követően az államfő aláírta a kormány kinevezéséről szóló elnöki rendeletet. Az új kormány hétfőn 19 órától teszi le a hivatali esküt az elnöki hivatalban.

Klaus Johannis államfő aláírta a kormánytagok kinevezéséről szóló rendeletet. Az Orban-kabinet összetétele a következő: miniszterelnök – Ludovic Orban, miniszterelnök-helyettes – Raluca Turcan, pénzügyminiszter – Vasile-Florin Cîţu, belügyminiszter – Marcel Ion Vela, külügyminiszter – Bogdan Aurescu, igazságügyi miniszter – Cătălin Predoiu, védelmi miniszter – Ionel Nicolae Ciucă, gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter – Virgil-Daniel Popescu, szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter – Lucian Nicolae Bode, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – Nechita-Adrian Oros, környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter – Costel Alexe, közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter – Ion Ştefan, európai alapokért felelős miniszter – Ioan Marcel Boloş, egészségügyi miniszter – Victor Sebastian Costache, oktatásért és kutatásért felelős miniszter – Cristina Monica Anisie, művelődési miniszter – Bogdan Gheorghiu, ifjúsági és sportminiszter – Marian Ionuţ Stroe, munkaügyi és szociális védelmi miniszter – Violeta Alexandru.

Orban: Romániának van egy legitim kormánya

Romániának van egy legitim kormánya, amelynek a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia “szánalmas és szégyenteljes bojkottja” ellenére is bizalmat szavazott a parlament – jelentette ki a parlament plenáris ülését követően Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke köszönetet mondott párttársainak, illetve azoknak a törvényhozóknak, “akik lelkiismeretükre hallgattak, és Románia érdekeit tartották szem előtt”.

Orban bírálta a két ház elnökét, amiért nem vezették le a szavazásról szóló ülést.

Elmondta: közvetlenül az eskütétel után a kormány informális ülést tart, hogy megegyezzenek a legsürgősebb tennivalókról.

Közölte: megbeszélést folytatott Klaus Johannis államfővel.

Orban megerősítette: valamennyi miniszterjelöltje tapasztalt, értékes ember, jó szakmai háttérrel rendelkeznek, akik tudják, hogyan kell egy állami intézményt irányítani, és akik eredményes munkát fognak végezni.

Kifejtette: előfordulhat, hogy bizonyos esetekben felelősségvállalással fognak elfogadni jogszabályokat. Erre példának – amennyiben a parlament nem dönt időben – a mintegy 2800 bíró és ügyész előre hozott nyugdíjazásáról rendelkező törvény életbe lépésének halasztását hozta fel.

Hozzátette: a kormány azt követően dönt a Romániát képviselő európai biztos nevesítéséről, hogy konzultált az államfővel, és a jelöltet meghallgatták a parlament szakbizottságai.

Orban kabinetje prioritásai közé sorolta a főügyészek kinevezését és közölte: egy ‘komoly elemzést követően’, és a társadalmi partnerekkel való tárgyalások után döntenek a minimálbér emeléséről.

A parlament hétfői ülésén szavazott bizalmat a Ludovic Orban vezette kormánynak. Az összesen 465 törvényhozó közül 240-en támogatták az Orban-kabinet beiktatását.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások