Felhívás!

Lezuhant egy MiG-21 Lancer vadászgép, majd a keresésére küldött helikopter is

Lezuhant egy MiG-21 Lancer vadászgép, majd a keresésére küldött helikopter is Románia

Lezuhant szerda este a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, a fedélzetén lévő hét katona meghalt. Csütörtökre virradó éjszaka megtalálták a vadászgép pilótájának holttestét is a roncsok között.

A védelmi minisztérium (MApN) közlése szerint a Mihail Kogălniceanu légi támaszpontról helyi idő szerint 19 óra 50 perckor felszállt vadászrepülőgép nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarernyőkről és mint később kiderült, lezuhant.

A bázisról elindult a román légierő IAR 330 Puma helikoptere az esetlegesen katapultált pilóta keresésére. A helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radarernyőkről, miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, majd parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

Constantin Spînu, a MApN szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogălniceanu támaszponttól. A szóvivő megerősítette, hogy a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet. Bár a MApN első közlése szerint öt katona volt a fedélzeten, a baleset után két órával azt közölték, hogy a román haditengerészet két – esetleges tengeri mentésre felkészült – búvára is csatlakozott hozzájuk, így a helikopter lezuhanása valójában hét ember halálát okozta.

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, mint kiderült, a pilóta nem élte túl a balesetet. A gépet a 31 éves Costinel Iosif Niţă vezette.

A hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben. Az Agerpres hírügynökség szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mert a havazás és erős szél miatt nem lehetett meggátolni az út eljegesedését.

A MiG-21 esetében a hatóságok műszaki hibára gyanakszanak, a helikopter lezuhanását pedig a jegesedés idézhette elő. Mindkét típus több mint 40 éve van szolgálatban a román légierőnél. A MApN közölte, hogy a balesetek okainak kivizsgálásáig repülési tilalmat rendeltek el mindkét típusra.

Vasile Dîncu védelmi miniszter az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kizárta azt a lehetőséget, hogy – a szomszédos Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben – találat érte volna a román vadászgépet. Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos, semmi sem marad észrevétlen. Amíg nincs semmi ilyesmire utaló bizonyíték, a MiG 21-es lezuhanását balesetnek tekintik. Dîncu megjegyezte: többször megtörtént már, hogy a MiG-ek műszaki problémák miatt lezuhantak.

Mind a vadászgép, mind a mentőhelikopter a Fekete-tenger parti Mihail Kogălniceanu légi támaszpontról szállt fel, ahol a román légierő egységein kívül amerikai, francia, olasz és német harci különítmények állomásoznak. A kettős baleset nyomán a MAPN lemondta a – rossz idő miatt korábban már elhalasztott – csütörtökre tervezett, a német és az olasz légierő parancsnokainak jelenlétében tartandó légi bemutatót, amelyen egy újságírókat szállító C-27 Spartan szállítógépet “célpontnak” kijelölve akarták bemutatni, hogyan zajlik a NATO-gépek légtérvédelmi járőrözése és egy célpont elfogása.

Csütörtökön az egész ország területén és a külföldön állomásozó egységeknél is a küldetés közben életüket vesztett katonák emléke előtt tiszteleg a román hadsereg.

Folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Bűnügyi kivizsgálás indult

In rem bűnügyi kivizsgálást indított a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség a két szerda esti légi szerencsétlenséggel kapcsolatban, amelyek következtében összesen nyolc személy vesztette életét.

Az ügyészek azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény. A kivizsgálás során a gondatlanságból elkövetett emberölés és a munkahelyen alkalmazandó egészségügyi és biztonsági intézkedések elmulasztása gyanújának megalapozottságát vizsgálják.

Iohannis államfő posztumusz kitüntette a katonákat

Klaus Iohannis államfő posztumusz kitüntette azt a nyolc katonát, akik szerda este életüket vesztették a Konstanca megyében történt két légi balesetben – közölte csütörtökön az Elnöki Hivatal.

“Klaus Iohannis elnök a rájuk bízott küldetések teljesítése során életüket feláldozó tisztek emléke előtt tisztelegve” posztumusz kitünteti Bogdan Dumitru Florin alezredest, Niţă Gheorghe Iosif-Costinel őrnagyot, Pătraşcu Gheorghe Gheorghe-Sorin századost, valamint Banu Ion Gelu, Lateş Gheorghe-Nicu Eduard-Cătălin, Marinescu Victor Ionuţ, Boşoi Mihai Sergiu és Carp Vasile Vlad alhadnagyokat.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 3., 11:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ügyes banda!😉 Részvétem a pilóták családjainak! Sajnos, ha még tart a háború Románia mind röpcsik nélkül marad! Azt kellet volna hazudják, h lelőtték az oroszok!😆😂

 • User
  Dátum: 2022. március 3., 13:54
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nincs amin csodálkozni. Ócskavas volt mind a kettő . És ha még sokat rőpkődik a román / légierő / lesz sok más roncs is . Aki nem hiszi nézzen utána ,hány román katonai ócskavas potyogott le csak 2000 után . Békében . Hátha még harcolni is kellene ?????

 • User
  Dátum: 2022. március 3., 13:42
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A MIG 21 LANCER nem más , mint a leharcolt jó őreg /ócska/ Mig 21-es / a pápai és kecskeméti kaszárnyák kapujában láttam anno ilyeneket seggre állítva/ Nos Izrael gondolt egyet megvette semmiért a vén Mig 21-eseket Oroszországtól , kismirglizte – puccolta őket ,átkeresztelte LANCER -nek /dikk mó / , és eladta olyan félkegyelműeknek mint az Óvláh hadászok . Tudtommal vagy 30 darabot vettek gheorgyhéék , azóta felénél tőbb lepotyogott . Aki nem hiszi járjon utána .

  • User
   Dátum: 2022. március 4., 11:53
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Hát, ezt már csak a pilóta tudná megmondani. Rengeteg oka lehet, kezdve azzal, hogy nem volt ideje rá, vagy talán nem működött a katapultülés, esetleg ki akart manőverezni, hogy a gép ne zuhanjon lakott területre… ezt már nem tudjuk meg. A fekete doboz adatait szerintem nem fogják nyilvánosságra hozni.