Felhívás!

Leváltották tisztségéből Marosvásárhely magyar alpolgármesterét

Leváltották tisztségéből Marosvásárhely magyar alpolgármesterét Románia

A marosvásárhelyi városi tanács csütörtöki ülésén leváltotta tisztségéből Makkai Gergelyt, a város magyar alpolgármesterét – közölte helyszíni tudósításában az Erdélyi Magyar Televízió.

Makkai leváltását az őt tisztségbe juttató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szabad Emberek Pártja (POL) helyi román-magyar vegyes párt önkormányzati képviselői kezdeményezték.

Az alpolgármester leváltásához kétharmados szavazattöbbségre volt szükség a 21 tagú testületben. Makkai leváltását az RMDSZ kilenc, a Szociáldemokrata Párt (PSD) négy, a POL három és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy képviselője támogatta.

Makkai Gergelytől azt követően vonta meg egy évvel ezelőtt az RMDSZ a bizalmat, hogy a politikus annak ellenére elutazott egy dél-koreai egyhetes világbéke-konferenciára, hogy a szövetség korábban felszólította, ne utazzon Dél-Koreába. A közpénzből fizetett, de kirándulásnak tekintett utazás általános felháborodást váltott ki Marosvásárhelyen. Az alpolgármester később visszafizette az utazása költségeit, de ezzel nem tudta okafogyottá tenni az ügyet.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a csütörtöki tanácsülésen Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője többek között azt rótta fel az alpolgármesternek, hogy nem mutatta be a 2018-as tevékenységi beszámolóját, és nem tartotta tiszteletben azt a tanácsi határozatot, amely szerint kiszállási díjat kellett volna fizetni annak az önkormányzati küldöttségnek, amely szeptemberben a város magyarországi testvérvárosába, Zalaegerszegre látogatott.

Makkai Gergely valótlanoknak állította az ellene felhozott vádakat, és közölte, hogy az RMDSZ több képviselője ellen feljelentést tesz.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete Makkai leváltása után közleményben tudatta: “kétharmados Florea-ellenes többség született a marosvásárhelyi tanácsban”, amely mind a leváltásban, mind pedig a költségvetés-kiegészítés megszavazásában megmutatkozott. A szövetség saját alpolgármestere leváltását Dorin Florea polgármester ellen elért győzelemnek tekintette.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szeptemberben úgy nyilatkozott az MTI-nek: Makkai Gergely immár nem az RMDSZ politikusa, hanem Dorin Florea polgármester helyettese.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, hogy a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnerévé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket.

(MTI))

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.