Felhívás!

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármestert

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármestert Románia

Alapfokon öt év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fővárosi törvényszék Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármestert korrupciós bűntettek miatt. A pénzmosás vádja alól felmentették az egykori elöljárót.

A bukaresti törvényszék hétfőn hirdetett ítéletet abban a perben, amelyben több korrupciós bűncselekmény és pénzmosás miatt állították bíróság elé Sorin Oprescut.

A pénzmosás vádja alól felmentette a bíró a volt polgármestert, vesztegetés elfogadása miatt azonban négy év, bűnszövetkezet létesítése miatt egy év, hivatali visszaélés miatt három év börtönbüntetést kapott. Az ítélet értelmében a legszigorúbb büntetést, a négyéves szabadságvesztést kell letöltenie, amelyhez hozzáadtak még másfél év pótlólagos büntetést. Mivel egy éven át előzetes letartóztatásban, házi őrizetben, illetve hatósági felügyelet alatt volt, ezt az időszakot levonták, így marad a négy év és négy hónap letöltendő szabadságvesztés. Emellett elkoboznak tőle 25 ezer eurót és 695.871 lejt.

A legszigorúbb büntetéshez, a négyéves szabadságvesztéshez hozzá kell még adni a többi büntetés egyharmadát (egy év és négy hónap), ami öt év és négy hónap szabadságvesztést eredményez, Iosefina Pârvu bíró azonban csak a négy év négy hónapos börtönbüntetést tüntetett fel a döntésben. Ezt a hibát korrigálták utólag, öt év és négy hónap szabadságvesztésre módosítva az első fokú ítéletet, amely még megfellebbezhető.

Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető.

A volt bukaresti főpolgármester ellen 2015. novemberében emelt vádat a DNA. Az ügyészek szerint Oprescu és hozzá közel álló munkatársai kenőpénzt kértek azoktól a cégektől, amelyekkel a polgármesteri hivatal szerződéseket kötött.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.