Hirdetés
Hirdetés

Leszavazták a román pártok a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását

Leszavazták a román pártok a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását Románia

Elutasításra javasolta a képviselőház jogi bizottsága kedden azt az RMDSZ által kidolgozott tervezetet, amely az Erdély Romániával való egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteit foglalná törvénybe.

Az RMDSZ-frakció néhány nappal a tavaly decemberi centenáriumi ünnepség után terjesztett törvénytervezetet a bukaresti parlament elé a nyilatkozat harmadik pontjában szereplő autonómiaígéret jogi kodifikációjával. Az erdélyi románok 1918-as nemzetgyűlése által Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozat harmadik pontja “teljes nemzeti szabadságot” irányoz elő az összes együtt élő népnek, és kimondja, hogy “minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában, minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben”.

Az RMDSZ által kidolgozott jogszabály előírná, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, valamint a bíróságokon és ügyészségeken.

Hirdetés
Hirdetés

A törvény azt is előírná, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását a kisebbségi statútumban szabályozzák, valamint azt, hogy a megyei önkormányzatok döntése nyomán tegyék lehetővé fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él.

A száz éve tett ígéretek beváltását szorgalmazó kezdeményezést már a törvénytervezet beterjesztésekor hevesen bírálta a jobbközép ellenzék. Dacian Ciolos volt miniszterelnök az RMDSZ “haszonleső” magatartását kifogásolva úgy értékelte: a magyar képviselet ellentét szít Románia lakosai között, a bukaresti hatalom gyengeségét kihasználva. A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Marius Pascan volt Maros megyei prefektus szerint is az RMDSZ a koalíció kiszolgáltatottságát látva zsarolással akar “etnikai enklávékat” kialakítani.

A keddi szakbizottsági szavazáson azonban már nemcsak az ellenzék, hanem valamennyi román törvényhozó elutasította azoknak a kisebbségi jogoknak a törvénybe iktatását, amelyekre a modern román állam jogalapjának tekintett 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban vállalt kötelezettséget a románság.

A képviselőház plénumának április 4-ig van lehetősége megvitatni és szavazni a tervezetről. Ha addig nem teszi meg, akkor – a szakbizottság negatív véleményezése ellenére – hallgatólagosan elfogadott javaslatként kerül a végső döntést hozó szenátus elé.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 19., 16:54
    ÉRTÉKELÉS: 0

    ,Átfestenek’ /hamisítanak/ mindent,zászlókat ,nyilatkozatokat,filmet.Igen ,filmet,például a Dreptatea filmet ,amit Ceausescu bukása előtt készítettek el.Nekem az a hamisítás tűnt fel ,amikor a román küldöttség fogadja a magyart,persze a nevek sem az eredetiek/hogy miért,nem értettem,aztán rájöttem,hogy Maniut a komcsik intézték el a Mmarosszigeti börtönben/,a magyar küldöttséget egy Otto nevű kitalált név Jászi Oszira,aki bemutatta a küldöttség egyik illusztris figuráját,mint a szocialista demokrata párt képviselőjét Kon Árpádot.Valódi neve Kohn Kerekes Árpád a vörösterror egyik legrettegettebb figurája volt,a halálvonat 3 főhóhérjainak egyike.UI.Most a képen a zászlók vízszintes sávokban futnak, a Nyilatkozatot másképpen kell olvasni/érteni,a film marad a régiben butításra…