Hirdetés
Hirdetés

Lemondott az oktatási miniszter

Lemondott az oktatási miniszter Románia

Távozik tisztségéből Valentin Popa oktatási miniszter. A tárcavezető megerősítette az Agerpres hírügynökségnek a lemondásáról szóló hírt.

A bejelentés előzménye, hogy – a Hotnews.ro hírportál értesülései szerint – csütörtök reggel Liviu Dragnea, a PSD elnöke a parlamenti házelnöki irodájába kérette az oktatási minisztert, a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó – az oktatási kerettörvényt módosító, augusztusban kiadott – sürgősségi kormányrendelet kezdeményezőjét.

Ezt megelőzően Liviu Dragnea a parlamentben arról beszélt az újságíróknak: nem csak a magyar, hanem valamennyi romániai nemzeti kisebbség elégedetlen azzal, hogy a tanítók helyett immár szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet a kisebbségi tannyelvű elemi iskolákban, az emiatt kialakult helyzetet viszont a kormánynak kell megoldania.

A PSD elnökét a sajtó Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek arra a bejelentésére reagáltatta, miszerint a magyar érdekképviselet semmilyen más témáról nem hajlandó egyeztetni a koalícióval, amíg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét. Liviu Dragnea erre csak annyit mondott, hogy Kelemen Hunornak ez alkalommal “igaza van”. Hozzátette: ő is arra vár, hogy mit lép a kormány.

FRISSÍTÉS: Valentin Popa a Mediafaxnak elmondta, azért mondott le, mert nem ért egyet az RMDSZ-nek azzal a kérésével, hogy módosítani kell a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó kormányrendeletet. „Nem értek egyet annak az előírásnak hatálytalanításával, amely szerint a román nyelvet szaktanároknak kell oktatniuk a kisebbségekhez tartozó diákoknak az elemi osztályoknak. Ezért kora délután közöltem a miniszterelnökkel, hogy lemondok” – nyilatkozta Popa. A g4media.ro értesülései szerint Liviu Dragnea csütörtökön felszólította a minisztert, hogy hatálytalanítsa a kormányrendelet vitatott előírását, de ezt ő megtagadta.

FRISSÍTÉS 2: Popa a B1 televíziócsatornának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte az RMDSZ követelését, amely szerinte inkább politikai célzatú, mintsem a tanárokkal kapcsolatos. “Nem veszélyeztethetem egyoldalú döntéseimmel a kormány vagy a parlamenti többség stabilitását. Ha a követelések meghaladják a lelkiismeretem szabta határokat, inkább visszavonulok” – jelentette ki.

Valentin Popa nyomatékosította: senki nem kérte tőle a lemondását, sőt, Liviu Dragnea PSD-elnök és Viorica Dăncilă kormányfő is “ragaszkodott hozzá”, hogy maradjon tisztségében, de ő nem akar aláírásával hozzájárulni ahhoz a rendelethez, amely módosítani fogja az RMDSZ által kifogásolt, románnyelv-oktatásra vonatkozó jogszabályt, ezért inkább lemond tisztségéből.

FRISSÍTÉS 3: Az RMDSZ kérésére a kormány törölte az augusztusi rendelet cikkelyét, amely hátrányosan érintette a magyar elemi osztályos diákokat. Ennek értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet.

Nelu Barbu kormányszóvivő elmondta, a csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet révén a 2018/9-es egyszerű rendelet meghozatala előtti feltételek között fog zajlani a románnyelv-oktatás a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban, vagyis az illető osztály tanítója fogja oktatni a román nyelvet.

(Agerpres/Maszol)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 17:08
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Elso lepeskent , ez akar sikernek is konyvelhetne el az RMDSZ , ha nem lenne nyilvanvalo a “valamit -valamiert” alapelv.Peldaul Dragnea javara szavazni ha veszelybe kerulne a szenatus elnoki tisztsege.

  • User
   Dátum: 2018. szeptember 29., 21:13
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Tisztelt szerkesztők, és tisztelt olvasni képes jelenlévők: – Mivel nem ért egyet az, akitől kérdezem, a kormányba juttatott méltatlanokért senki nem szégyenli magát? Senki nem mond le miattuk? A kormány tele van semmirekelló és írástudatlan alakokkal. Ha ezt mi észrevesszük, akkor a SZH olvasóinak ujjongani Kellene. Aki nem ezt gondolja, szerintem butább egy kisgyereknél. A véleményfal mindenhol bebukik, ahol engedik a kóser vélemények szűrőjén kirekedő komoly embereket, holmi pancserek miatt. A magyar ellenzék, de a Háromszék sem bír más színvonalas hozzászólóval. Szerintem a SZH -ra is leselkedik….A magyar fizetett ellenzék már összetévesztette a paszult az tréflivel. Mielőtt ez bekövetkezne, el kell mennünk, aki egy picurit igényesebb…

 • User
  Dátum: 2018. október 1., 7:55
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “Ki mond le azért. hogy ilyen bunkók kerültek a kormánykerékhez?” Na ki? Hát a nép, az istenadta, aki beszavazta oda őket, az monnyon le. 🙂 (és ne gyertek nekem azzal, hogy a kormányt nem a nép választja addig, amíg azokat, akik a “kormánytényezőt” adják viszont igen, négyévente.)