Felhívás!

Lemondatják Dăncilát? A PSD több mint 20 területi elnöke tanácskozott hétfő este

Lemondatják Dăncilát? A PSD több mint 20 területi elnöke tanácskozott hétfő este Románia

A Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló források szerint több mint húsz területi pártelnök vesz részt a Marcel Ciolacu képviselőházi elnök által összehívott hétfő esti informális megbeszélésen.

A megbeszélést azért kezdeményezte Ciolacu, mert a párt vezetője, Viorica Dăncilă a vártnál rosszabb eredmény tért el az államelnök-választás második fordulóján.

A parlament épületében zajló találkozón jelen van Paul Stănescu (Olt megye), Niculae Bădălău (Giurgiu megye), Marian Oprişan (Vrancea), Ionel Arsene (Neamţ), Dan Nica (Galaţi), Horia Teodorescu (Tulcea). Marcel Ciolacu képviselőházi elnök a PSD Buzău megyei szervezetének elnöke.

A gyűlés előtt Marcel Ciolacu személyesen találkozott Viorica Dăncilă pártelnökkel. A közösségi oldalon a képviselőházi elnök arról számolt be, hogy a beszélgetés nyugodt, higgadt és építő jellegű volt.

Hétfő reggel Marcel Ciolacu azt írta a Facebook-oldalára, hogy a PSD katasztrofális eredményt ért el az elnökválasztáson, ezért új kezdetre van szüksége. Úgy ítélte meg, hogy miután az európai parlamenti választáson gyengén szerepelt a párt, és most minden idők legkisebb számú szavazatát kapta, nem elégséges a megyei szintű elemzés, meg kell vizsgálni azt is, hol hibáztak országos szinten.

“Azt gondolom, hogy most itt az ideje megnézni, valójában hol történt tévedés központi szinten, észszerűen megítélni a helyzetet és cselekedni. A PSD-nek új kezdetre van szüksége. Hat hónapon belül helyhatósági választások lesznek. Ott már nem engedhetjük meg magunknak, hogy veszítsünk!” – írta Ciolacu hétfő reggel.

Teodorovici: Dăncilă nem érdemli azt, hogy a hátsó ajtón távozzon

Viorica Dăncilă pártelnök “nem érdemli azt, hogy a hátsó ajtón távozzon”, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) nehéz pillanataiban “vállalta az elég kényes álláspontot és főként a nagyon nagy felelősséget”, jelentette ki Eugen Teodorovici, a PSD ügyvezető elnöke hétfő este.

Az Antena 3 esti műsorában Teodoroviciot a szociáldemokraták által az államelnöki választásokon elért eredményekről kérdezték.

“Nem lehetsz elégedett azzal, ami a PSD-vel történt. Csalódott vagyok, de nem kizárólag és feltétlenül az eredmény miatt. (…) Tudják, hogy a parlamentben, a szakbizottságban, amelyben Florin Cîţu meghallgatása zajlott, azt mondtam, hogy nagyon szeretném, hogy Romániában ne legyenek többé jellemtelen és elv nélküli emberek a politikában” – válaszolta Teodorovici.

Elmondta, hétfőn találkozott Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel annak irodájában.

“Mondtam neki néhány dolgot (…) Először is ez a nő, a párt jelenlegi elnöke, nem érdemli meg, hogy a hátsó ajtón távozzon, mivel mindannyian tudjuk, hogy az országos végrehajtó bizottság (CExN) megszavazta, hogy ő legyen a párt jelöltje az államelnöki választásokon. Másodsorban, ahányszor a megyékbe hívták, ő ment, minden meghívásnak eleget tett. A CExN ülésein nem volt szó arról, hogy a kampánystratégia hibás lenne, vagy, hogy valamit módosítani kell rajta. Semmi ilyesmi nem volt. Úgy vélem, hogy a pártelnök vállalta az elég kényes álláspontot és főként a nagyon nagy felelősséget a párt nehéz pillanataiban” – szögezte le Teodorovici.

Ami saját magát illeti, a PSD ügyvezető elnöke kifejtette, nem fog elmenekülni a felelősség elől.

“Soha nem fogok menekülni a felelősség elől, szeretem a harcot, a vitát és a versenyt. (…) Elmondtam a pártban is: a politikai osztály akkor fog megreformálódni, amikor a PSD megreformálódik. A CEx-ben és bármely más vezetőségi fórumban lenniük kell embereknek, akik megértik, hogy a CEx-ben születendő döntésnek elsősorban az országra kell vonatkoznia, és nem a pártra” – nyomatékosította Eugen Teodorovici.

Fifor: ha újra akarjuk építeni a pártot, kezdjük egy elemzéssel

A két legutóbbi választás eredményének “mélyreható, becsületes és átlátható elemzésére” van szükség úgy központi, mint megyei szinten a párt újraépítése érdekében, mert a kölcsönös vádaskodások “semmit nem oldanak meg”, jelentette ki Mihai Fifor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára.

“Ha már újra akarjuk építeni a pártot, a két legutóbbi választás eredményének mélyreható, becsületes és átlátható elemzésével kell kezdenünk. Mind központi, mind megyei szinten. Nézzük meg, hol hibáztunk, és mi a megoldás az elkövetkező választásokra. Mindannyian felelősek vagyunk az európai parlamenti választásokon, illetve az államelnöki választásokon elért eredményekért. Mindannyian támogattuk a párt által hozott döntéseket, majdnem mindig egyhangúlag. Semmit nem oldunk meg a kölcsönös vádaskodásokkal. Ez azt jelentené, hogy ugyanazokkal a hibákkal megterhelten mennénk tovább, amelyek ide vezettek” – írta Fifor kedden Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, a párt jelenlegi, júniusban megválasztott vezetőségének nem volt könnyű dolga, tekintve, hogy “a párt sok tagja” esélyt sem látott arra, hogy a PSD jelöltje bejusson az államelnöki választások második fordulójába.

“A jelenlegi vezetőséget a június 29-ei kongresszuson választottuk meg. (…) A közvéleménykutatások szerint a PSD-nek akkor 17%-os támogatottsága volt, és a pártból sokan esélyét sem látták, hogy bejussunk a második fordulóba. És mintha a május 26-ai katasztrófa nem lett volna elég, jött a caracali ügy, az augusztus 10-ei ügy elővétele, a kormány akadályoztatására tett alkotmányellenes lépések, a bizalmatlansági indítvány, amellyel a PSD-t eltávolították kormányról, a PNL-kormány beiktatása. Mindezek ellenére bejutottunk a második fordulóba, és jelöltünk 34%-ot ért el, tehát kétszeresét annak, amelyről indultunk. Ez sok? Kevés? Lehetett volna jobb is? Mit kell tenni, hogy hagyományos támogatottságunkat visszaszerezzük?” – taglalja Fifor.

A PSD főtitkára beismeri, hogy változtatásra nagy szükség van, de ugyanakkor profizmusra, korrektségre, átláthatóságra és főként egységre és csapatszellemre.

A PSD országos végrehajtó bizottsága (CExN) kedden ül össze, hogy elemezze az államfőválasztáson elért eredményeket, miután jelöltjük, Viorica Dăncilă alulmaradt a Nemzeti Liberális Párt jelöltjével, Klaus Iohannis jelenlegi államelnökkel szemben.

A PSD-hez közel közel álló források szerint 35 területi pártelnök vett részt a Marcel Ciolacu képviselőházi elnök által összehívott hétfő esti informális megbeszélésen, és úgy döntöttek, hogy a CExN ülésén követelni fogják a párt vezetőségének – az elnöknek, ügyvezető elnöknek, főtitkárnak, alelnököknek – a lemondását.

A források szerint az ülésen résztvevők abban is megegyeztek, hogy amennyiben Eugen Teodorovici ügyvezető elnök és Mihai Fifor főtitkár megtagadja a lemondást, függesszék fel, vagy akár menesszék őket a pártból. A legközelebbi kongresszus megszervezéséig, amelyre valószínűleg februárban kerülne sor, a pártot kollektív vezetőség irányítaná, állították még az említett források.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.