Hirdetés
Hirdetés

Lekerült Spanyolország a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listájáról

Lekerült Spanyolország a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listájáról Románia

Lekerült Spanyolország a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listájáról, így nem kell 14 napra karanténba vonulniuk azoknak, akik ebből az országból érkeznek Romániába.

Hirdetés
Hirdetés

Az erről szóló határozatot hétfő este fogadta el az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), miután korábban a nap folyamán ez az állam is feltűnt a sárga zónás országok listáján.

A CNSU azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján az elmúlt 14 napban a 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 75,8-ra volt tehető Spanyolországban, azaz kisebb a Romániában jegyzett 87,4-nél.

Ugyanakkor arról is döntés született, hogy a magas járványügyi kockázatot jelentő országokból érkezők karanténkötelezettségéről a CNSU-nak kell határozatot elfogadnia, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai, illetve az Országos Közegészségügyi Intézet javaslatai alapján. A döntés meghozatalakor figyelembe veszik annak esetleges gazdasági-társadalmi hatásait is, ugyanakkor amennyiben a helyzet megköveteli, a karanténkötelezettség vonatkozhat a magas járványügyi kockázatot jelentő ország bizonyos régióira, nem az állam egész területére – áll még a határozatban.

(Agerpes)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük