Hirdetés
Hirdetés

Laza őrszolgálatra hárítják a tragédiát

Laza őrszolgálatra hárítják a tragédiát Románia

A Neamț Megyei Törvényszék 187 500 eurós kártérítés kifizetésére kötelezi a karácsonkői (Piatra Neamț) sürgősségi kórházat egy brutális gyilkosság ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

Az eset 2020.január 10-én délután fél négy körül történt. Egy 50 éves férfi – neve: Sebastian Patriche – behatolt a kórházba, és több késszúrással megölte a 49 éves feleségét, aki korábban válópert indított. A nyomozóhatóságok végig követték a gyilkos útját a biztonsági kamerákon. Amikor a kórház főbejáratán behatolt, senki nem állította, nem igazoltatta, az őr éppen nem volt szolgálati helyén. (Ha az őr a helyén lett volna, lehet, hogy a férfi a feleségére hivatkozva amúgy is bekérezkedik, de lett volna esély arra is, hogy a portás telefonon rögtön keresi s értesíti a hölgyet.) Szintén zavartalanul eljuthatott a kórház második emeletére, ahol a feleségének, a vezető beosztású orvosnőnek az irodája volt. A férfi egy ideig várakozott a folyosón, mert beszédet hallott az irodából. A kezében összecsavart műanyagzacskót szorongatott, mint később kiderült, egy 22 centis élű konyhakés volt benne. Amikor a feleség egyedül maradt, a férfi bement az irodába. Néhány perc múlva bentről zaj hallatszott, sikoltozás, segélykiáltás, jajgatás. A munkatársak a zárt ajtón nem tudtak bemenni az irodába. Amire sikerült kinyitni az ajtót, az orvosnő már agonizált, életét a műtőben sem tudták megmenteni. A férfi a kést elrejtette, de egyértelmű volt, hogy mi történt, nem engedték elfutni, később átadták a kiérkező rendőrségnek.

A 24 év szabadságvesztést kimondó, de nem végleges ítélet indoklása egyebek között rámutat, hogy a gyilkosságban háromnegyed részben bűnös nyilván a férfi, de negyedrészben vétkes a kórház intézménye is, mert nem volt kellőképpen megszervezve a kapuőrség és a belső biztonsági szolgálat. Ezért ítélték meg a 187 500 eurós kártérítést, ebből 125 000 euró a házaspár fiát, 62 500 euró a meggyilkolt orvosnő édesanyját illeti. Emellett a gyilkost arra kötelezték, fizessen 500 000 eurót a fiának, 250 000 eurót a volt felesége édesanyjának. A kórház, a gyilkos ügyvédje és az ügyészség is fellebbezett. Az ügy a Bákói Táblabíróságra került, az első tárgyalást május 25-re tűzték ki.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük