Felhívás!

Laura Codruţa Kövesi lesz az európai főügyész

Laura Codruţa Kövesi lesz az európai főügyész Románia

Megszavazták Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását csütörtökön az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője.

Az Európai Unió soros finn elnökségének tájékoztatása szerint ezen próbaszavazáson tizenhét tagország voksolt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a két intézmény képviselői szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet.

A Dăncilă-kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi megválasztása ellen, ami szakértők szerint meglehetősen átpolitizálttá tette az ügyet.

A további eljárást az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége szabja meg, az EP-vel folytatandó tárgyalások után.

A májusi európai parlamenti választásokat követően az EP megerősítette, hogy továbbra is Laura Codruţa Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre, majd szeptember 12-én kijelölte új tárgyalócsapatának tagjait. A testületet a következő személyek alkotják: Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke, Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke, valamint a szintén spanyol Maite Pagazaurtundua, a Renew Europe EP-csoport tagja, a LIBE-bizottság alelnöke – jelentette be Facebook-oldalán Siegfried Mureşan EP-képviselő.

Az előző parlamenti ciklus végéig nem zárult le az európai főügyész kinevezési eljárása, ezért kellett új tárgyalótestületet felállítani. A legutóbbi, februári szavazáson a COREPER még Kövesi ellenjelöltjét, a francia Jean-Francois Bohnert-t támogatta a tisztségre.

Július végén Bohnert-t a Francia Pénzügyi Ügyészség élére jelölte Emmanuel Macron francia elnök, ezért várható volt, hogy visszalép az európai főügyészi jelöléstől, hivatalos bejelentést azonban még nem tett erről.

Ez idáig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO). Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben, azaz Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz. Az intézményt a főügyész és az ügyészi kollégium irányítja majd, a testületben a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi tagállam képviseltetni fogja magát. Az EPPO a tervek szerint kiegészíti majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tevékenységét, ezek ugyanis nem indíthatnak nyomozást vagy büntetőeljárást a tagállamokban.

(MTI/Agerpres/hirmondo.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.