Hirdetés
Hirdetés

Kulturális intézményeknek biztosít állami támogatást a kormány

Kulturális intézményeknek biztosít állami támogatást a kormány Románia

A szerdai kormányülésen 66, önkormányzati alárendeltségben működő színháznak, operának, bábszínháznak és filharmóniának szavaztak meg támogatást.

„A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékát fordítja a fejlesztési minisztérium önkormányzati alárendeltségben működő előadó-művészeti intézmények finanszírozására. Az ehhez szükséges törvényes keretet az RMDSZ kezdeményezésére fogadta el a parlament, ezzel a lehetőséggel élve a szaktárca javaslatára döntött ma a kormány a támogatásról” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta összesen 536 millió lej finanszírozást biztosítottak azoknak a kulturális előadó-művészeti intézményeknek, amelyek nem kapnak egyébként állami finanszírozást.

A szaktárcavezető elmondta, a több mint 189 millió lejes támogatásból a nagyváradi Szigligeti Színház részesül 3,8 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház kap 2,9 millió lejt, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kap 3,4 millió lejes támogatást. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 3,6 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 3,8 millió lejes támogatást ítélt oda mai döntése értelmében a kormány, a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház pedig 3,4 millió lejes finanszírozásban részesül. Támogatást kapnak továbbá az aradi (3,9 millió), nagyváradi (2,6 millió), brassói (5,1 millió), kolozsvári (11,3 millió), marosvásárhelyi (5,6 millió), illetve a szatmárnémeti (0,8 millió), nagyszebeni (2 millió) és a temesvári (4,6 millió) filharmóniák is.

forrás: RMDSZ-közlemény

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük