Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közzétették a középiskolai bejutási eredményeket

Közzétették a középiskolai bejutási eredményeket Románia

Péntek reggeltől böngészhetők a tanügyminisztérium honlapján a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztásának eredményei. A felvételi jegy 80 százalékát a képességvizsgán szerzett jegyek átlaga, a fennmaradó 20 százalékot pedig a gimnáziumi átlag adja.

Hirdetés
Hirdetés

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az első elosztáson 124.308 nyolcadik osztályt végzett tanulót soroltak be valamely líceumi osztályba a jelentkezési űrlapon bejelölt opcióik alapján. Összesen 1.713.512 opciót jelöltek be, ami 15 opció/tanuló – számol be a minisztérium közleménye. 188 tanuló színtízessel jutott be a líceumba.

A minisztérium szerint 4.853 tanulót nem tudtak besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Őket a július 31-e és augusztus 1-je közötti második számítógépes besorolásnál osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akik nem vettek részt az első vizsgaszesszióban, vagy lezáratlanok maradtak az oktatási év végén.

A felvételi jegyek szerinti országos rangsort a craiovai Fratii Buzesti iskola természettudományi szaka vezeti, ahol 9,91 volt az utolsó bejutási média. Szintén nagy volt a verseny a bukaresti Sfântul Sava Főgimnáziumban, itt matematika-informatika szakon 9,89, természettudományi szakon pedig 9,85 volt az utolsó bejutási átlag.

A minisztérium által közölt 50-es listán nem szerepel magyar tannyelvű iskola, a fővárosi tanintézmények mellett többek között Konstanca, Galați, Brăila és Kolozs megyeieket találunk.

Erdélyben is a reál szakok a legnépszerűbbek

A magyar tannyelvű iskolák közül Kolozs megyében a Báthory István Elméleti Líceum matematika-informatika szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,68), Maros megyében a Bolyai Farkas Elméleti Líceum természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,65), Hargita megyében a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,43), Kovászna megyében pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematika-informatika szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,32) volt a legnehezebb bejutni.

Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 7,88), Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Líceum természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 6,94), Baróton a Baróti Szabó Dávid Líceum társadalomtudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 5,08), Bodzafordulón a Mircea Eliade Elméleti Líceum matematika-informatika szakára (az utolsó bejutási átlag: 7,13) lehetett a legnehezebben bejutni.

A jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 15-e és július 18-a között kell beiratkozniuk azokba az oktatási intézményekbe, ahová bejutottak. Július 19-én, 22-én és 23-án a megyei felvételi bizottságok minden rendkívüli esetet megoldanak, illetve rendezik azoknak a tanulóknak a sorsát, akiket elosztott a számítógép, de nem iratkoztak be időben, valamint azokét is, akik részt vettek a vizsgán, de valamilyen okból kimaradtak a számítógépes elosztásból.

(Maszol/Agerpres/hirmondo.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások