Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel 29 ezer helyet hirdet meg idén a Babeş-Bolyai Tudományegyetem

Közel 29 ezer helyet hirdet meg idén a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Románia

A BBTE közel 29.000 helyet hirdet meg alap- és mesteri képzésen a 2021-es felvételin, ebből több mint 9000 tandíjmentes – közölte hétfőn az intézmény.

Hirdetés
Hirdetés

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem a 2021-2022-es tanévre 5279 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett több mint 10.670 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor 2840 hely a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára.

A tandíjmentes helyek közül az egyetem 30 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 188 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 15 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 101 helyet a határon túli román nemzetiségű személyek számára – derül ki a tájékoztatásból.

Mesteri képzésre 3879 tandíjmentes és 6332 tandíjköteles helyet hirdetnek meg. Az egyetem a tandíjmentes helyek közül 248-at a kiemelt területeknek kínál, 10 helyet a roma nemzetiségű hallgatóknak, 10 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek tart fenn, 109 helyre pedig a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. 50 helyet hirdetnek meg a 2020-2021-ben elindított didaktikai mesteri képzéseken.

A jelentkezők alapképzésen 252 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 235 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

A 2021-2022-es tanév újításokat hoz a BBTE oktatási kínálatában, ugyanis új szakok indulnak alapképzésen, a Bölcsészettudományi és a Mérnöki Karon, emellett 12 új mesterképzési program is elindul.

A felvételik 2021. július 12. és 29. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, az óvások benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg. További információk a https://admitere.ubbcluj.ro/hu/ linken érhetők el.

A közlemény arra is kitér, hogy a 2021-2022 tanévre vonatkozó felvételi tekintetében a Babeş-Bolyai Tudományegyetem karai különféle írásbeli vagy szóbeli teszteket dolgoztak ki a hallgatók tudásának és kognitív képességeinek tesztelésére. Az egyes karok különböző súllyal veszik figyelembe az érettségi vizsga átlagát.

A felvételi vizsgatémák és az írásbeli tesztek bibliográfiája az egyes karok hivatalos oldalain érhetők el.

A 2021-2022-es tanévre érvényes beiratkozási és beiskolázási díjakat az egyes karok határozzák meg; ezek elérhetők a https://www.ubbcluj.ro/hu/taxe/taxe_de_admitere, illetve a https://www.ubbcluj.ro/hu/taxe/taxe_de_scolarizare linkekre kattintva – olvasható az intézmény közleményében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük