Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kövesi lehet az európai főügyész

Kövesi lehet az európai főügyész Románia

Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész az egyike az öt jelöltnek, akik közül kinevezik majd az európai főügyészt – számolt be szerdán a Szabad Európa Rádió.

A tisztségre 2018. december 14-ig lehetett jelentkezni az EU tagállamaiból. Összesen 30-an pályáztak a határidőig, és a jelöltek megrostálása után már csak öt ügyész maradt versenyben a posztért. Egyikük Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly leváltott főügyésze. A Szabad Európa Rádió úgy tudja, hogy további két ügyész jelentkezett Romániából, ám ők kiestek a versenyből.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és a Tanács hét évre nevezi ki olyan jelöltek közül, aki valamely tagállam ügyészségének vagy bíróságának aktív tagja, az ügyészi vagy bírói tisztségbe való kinevezéshez a saját tagállamában szükséges képesítéssel, a pénzügyi nyomozásokat és a büntetőügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködést illetően releváns gyakorlattal, valamint szükséges mértékű vezetői tapasztalattal és képesítéssel rendelkezik.

Hirdetés
Hirdetés

A kiválasztás nyilvános felhíváson alapul, amelynek alapján egy tizenkét főből álló tanácsadó testület összeállítja az előválogatott jelöltek listáját. Ez a lista már majdnem véglegesült. A tanácsadó testület eljuttatja az Igazságügyi és Belügyi Tanácsához, illetve az Európai Parlament LIBE-bizottságához, de a főügyész személyéről az Európai Parlament és Tanács közösen dönt.

A bukaresti kormánynak közvetlenül nincs beleszólása abba, hogy ki legyen az európai főügyész, és Laura Codruța Kövesi jelentkezését sem tudta megakadályozni. A Szabad Európa Rádió emlékeztet: miután kiderült, hogy Kövesi a poszt egyik lehetséges várományosa, megsűrűsödtek a támadások a kormányhoz hű médiában a DNA volt vezetője ellen.

A megalakuló Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására az uniós strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében.

(Maszol/Szabad Európa Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások