Kövesi köteles megjelenni

Románia Alkotmánybírósága megállapította, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze köteles megjelenni a parlamentben, és köteles a 2009-es államelnök-választásokat kivizsgáló parlamenti bizottság rendelkezésére bocsátani minden igényelt bizonyítékot és információt – írja az Agerpres.

 

Az alkotmánybíróság a két parlamenti házelnök kérésére tárgyalta a parlament és a legfőbb ügyészség között felmerülő esetleges alkotmányos jellegű jogi konfliktus ügyét is. „Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel megállapította, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktus alakult ki a parlament és a legfőbb ügyészség között amiatt, hogy a DNA főügyésze nem volt hajlandó megjelenni a parlament által felállított, a 2009-es államelnök-választások körülményeit kivizsgáló bizottság előtt. A konfliktus feloldásaként az alkotmánybíróság megállapította, hogy Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze köteles megjelenni a parlamentben, és köteles a 2009-es államelnök-választásokat kivizsgáló parlamenti bizottság rendelkezésére bocsátani minden igényelt bizonyítékot és információt” – írja az alkotmánybíróság tegnapi közleményében.

Másfelől, az alkotmánybíróság egyöntetű szavazással megállapította, hogy nem létezik alkotmányos jellegű jogi konfliktus a parlament és a legfőbb ügyészség között amiatt, hogy a legfőbb ügyész nem indított fegyelmi eljárást a DNA főügyésze ellen, mert az nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt és a legfőbb ügyészség elutasította a bizottság arra vonatkozó kérését, hogy egy nyomozati anyag másolatát elküldje a bizottságnak. Az alkotmánybíróság döntése jogerős és általánosan kötelező.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.