Kövesi: a szavazat a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer elismerését jelenti

Kövesi: a szavazat a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer elismerését jelenti Románia

Laura Codruţa Kövesi úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munkát ismerte el azzal, hogy őt támogatta szavazatával az európai főügyészi tisztségre.

“Ez a folyamat egy fontos lépése. A procedúrának azonban nincs vége, és meg kell várnunk a hivatalos döntést. (…) A mai szavazattal kapcsolatban: azt hiszem, hogy az a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munka elismerését jelenti. Azt hiszem, ez minden román sikere, aki az utóbbi években a korrupció elleni harcot támogatta és a jogállamot védelmezte, főleg a nehéz percekben. Gondolom, az is fontos volt, hogy a technikai interjú során első helyre kerültem, de azt hiszem, hogy ez a szavazás, akárcsak az Európai Parlament voksa, bizalmi szavazást jelent egy olyan társadalom iránt, amelyik az igazságszolgáltatást és az európai értékeket támogatja, és amely nélkül nekem sem sikerült volna” – mondta Kövesi a Digi24-nek adott telefonos nyilatkozatában.

A DNA volt főügyésze reményét fejezte ki, hogy amennyiben a végső döntés is megszületik európai főügyészi tisztségbe való kinevezéséről, az erős motiváló erőként fog hatni minden romániai ügyészre és bíróra, hogy érdemes folytatni a korrupcióellenes harcot, mert “az akadályok dacára csak a profizmus és a következetesség számít, ha valóban sikert akarsz elérni.”

Laura Codruţa Kövesi azt mondta, nincs információja azzal kapcsolatban, hogy Románia képviselője hogyan szavazott.

Az Európai Unió Tanácsa finn elnökségének egyik szóvivője csütörtökön közölte az Euobserverrel, hogy az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága – COREPER) Laura Codruţa Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre. A csütörtöki voksolás egyelőre úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális szavazásra is.

Brüsszeli források szerint Laura Codruţa Kövesi az Európai Ügyészséghez eddig csatlakozott 22 tagállam közül 17-nek a támogatását szerezte meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.