Felhívás!

Körvonalazódik a többség a Cîțu-kormány beiktatásához

Körvonalazódik a többség a Cîțu-kormány beiktatásához Románia

A parlament plénuma csütörtökön 16 órakor ül össze, hogy a Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök által javasolt kormány beiktatásáról döntsön. A nap folyamán a PNL, az USR, a Pro Románia, az ALDE, a PMP és az RMDSZ is bejelentette, hogy megszavazzák a kormányt.

A PNL törvényhozói láthatóan, a Cîţu-kabinet beiktatása mellett voksolnak

A liberális törvényhozók jelen lesznek a Cîţu-kormány beiktatásáról döntő szavazáson és láthatóan voksolnak a beiktatás mellett, jelentette ki csütörtökön Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője.

Roman a parlamentben nyilatkozva kifejtette, hogy szerdán a két frakcióvezető megbeszélést tartott Ludovic Orban ügyvivő kormányfővel, a párt elnökével, Florin Cîţu kijelölt miniszterelnökkel és más liberális vezetőkkel, és úgy döntöttek, hogy a PNL törvényhozói csütörtökön jelen lesznek a kormány beiktatásáról döntő plénumülésen és megszavazzák a Cîţu-kabinet beiktatását, mert stabil, teljes jogkörű kormányra van szükség, hogy a jelenleg legnagyobb kihívással, a koronavírus járvánnyal felvegye a harcot.

A liberálisok láthatóan fognak voksolni, fűzte hozzá Roman, felhívást intézve ugyanakkor minden törvényhozóhoz, hogy szavazzák meg a Cîţu-kabinet beiktatását.

Az USR is megszavazza a Cîţu-kormány beiktatását

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszavazza csütörtökön a Cîţu-kormány beiktatását, képviselői látható módon fognak voksolni, jelentette be az alakulat.

“A Mentsétek meg Romániát Szövetség úgy döntött, hogy megszavazza csütörtökön a Cîţu-kormány beiktatását. Látható módon szavazunk” – áll az USR csütörtöki közleményében.

Az alakulat azzal indokolja döntését, hogy szükség van egy teljes jogkörű kormányra, amely kezelni képes az új koronavírus előidézte válságot. Felszólítást intéz ugyanakkor minden képviselőhöz és szenátorhoz, hogy legyenek jelen a parlament plénumülésén és szavazzanak bizalmat az új kormánynak.

A szövetség hangsúlyozza, hogy Románia egy közegészségügyi válság küszöbén áll, és ezt nem szabad súlyosbítani egy ‘haszontalan és káros politikai válsággal’.

“Jelenleg a legértékesebb dolog az embereknek az állami intézményekbe vetett bizalma. A kormány, illetve egy döntőképes parlament hiánya – ha az előre hozott választások forgatókönyve még mindig fennáll -, eme bizalom aláásásához vezethet. A politikai osztály ma a felelősség és a felelőtlenség között dönthet. Szeretnénk hinni, hogy a képviselők és a szenátorok tisztában vannak azzal, hogy mi a fontos az őket a parlamentbe küldő emberek számára” – áll még az USR közleményében.

A Pro Románia párt törvényhozói is a kormány beiktatására szavaznak

A Pro Románia párt parlamenti képviselői csütörtökön megszavazzák a Cîţu-kormány beiktatását, mégpedig látható módon, jelentette be csütörtökön Victor Ponta, az alakulat vezetője.

‘El kell mennünk és meg kell szavaznunk a kormányt, és nem azért, mert a Cîţu vezette liberális kabinet a legjobb kormány és Cîţu a legjobb kormányfő. (…) Úgy gondolom azonban, hogy jobb, mintha nem lenne egyáltalán kormány. (…) Én is, pártkollégáim is látható módon fogunk szavazni a kormány beiktatására, hogy a kabinet minél gyorsabban gyakorlatba ültesse az intézkedéseket, amelyekre az emberek várnak’ – nyilatkozta Ponta sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte, az ország precedens néküli válsághelyzettel találja szemben magát, emiatt ‘be kell szünteni mindenféle politikai játszmát’. Felhívást intézett a parlamenti képviselőkhöz és szenátorokhoz, hogy legyenek jelen a plénumülésen és szavazzanak bizalmat a kormánynak, amely kézbe veheti a helyzet megoldását.

Az ALDE is megszavazza a Cîţu-kabinetet

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozói “gombóccal a torkukban”, de megszavazzák a Cîţu-kabinet beiktatását – jelentette be csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu elnök.

“Gombóccal a torkunkban, de megszavazzuk a Cîţu-kabinetet, hogy legyen egy legitim kormányunk. Kérem a PNL-t, hogy törvényhozói szavazzanak láthatóan, ellenkező esetben egyértelmű, hogy el akarják buktatni saját kormányukat, meghosszabbítva ezzel a válságot. És ezt nem bocsátanák meg nekik a román állampolgárok” – írja egy Facebook-bejegyzésben Tăriceanu.

A PMP látható módon megszavazza a Cîţu-kabinetet

A Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói látható módon szavaznak csütörtökön és támogatják a Cîţu-kabinet beiktatását – közölte Eugen Tomac pártelnök, aki felkérte a többi parlamenti párt képviselőit is, hogy hasonló módon járjanak el.

Tomac kijelentette: a PMP “következetes”, hisz már két hónappal ezelőtt is azt mondta, hogy az országnak stabilitásra van szüksége.

Kifejtette: a csütörtöki szavazás jó alkalom lenne arra, hogy a törvényhozók “felelősségről és tisztánlátásról” tegyenek tanúbizonyságot.

Úgy látja: a kormány beiktatása megoldaná a politikai válságot, és akkor a döntéshozók a Romániát érintő másik két problémával, a közegészségügyi és gazdasági problémával foglalkozhatnának.

Tomac bejelentette: a PMP tíz intézkedést javasolt, amiket haladéktalanul életbe kellene ültetni ahhoz, hogy az ország kimozduljon a mostani “nehéz helyzetből”.

Az RMDSZ is megszavazza a kormány beiktatását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meg fogja szavazni a Cîţu-kormány beiktatását, jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön.

“Megvitattuk frakcióinkban a kérdést, megvizsgáltuk a jelenlegi társadalmi helyzetet, és arra jutottunk, hogy az érvek a Cîţu-kormány beiktatása mellett szólnak. Más helyzetben nem támogattuk volna ezt a kormányt, jelenleg azonban a legnagyobb prioritást a közegészségügy jelenti, biztosítani kell a körülményeket az egészségügyben, illetve minden intézményben a koronavírus-fertőzés elterjedésének visszaszorítására. Ezért döntöttünk úgy, hogy megszavazzuk a kormányt. Lesz két igazolt hiányzónk – egyik kollégánk külföldön van hivatalos ügyben, a másik pedig beteg. Mi többiek azonban jelen leszünk a teremben és megszavazzuk a kormány beiktatását. Mi, mint mindig, a titkos szavazással élünk” – nyilatkozta Kelemen a szövetség frakcióinak együttes ülése után.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Florin Cîţu jó kormányfő lesz-e, Kelemen így válaszolt: “Valószínűleg, hiszen ezért jelölték. Ameddig azonban nem lesz tényleg kormányfő, nincs honnan tudnunk ezt, azonban meggyőződésem, hogy ezért jelölték pont őt”.

Rámutatott még, hogy amennyiben Cîţu nem akar miniszterelnök lenni ebben a kinevezése óta megváltozott helyzetben, jelentkezhet 16 óráig a Cotroceni-palotában, és visszaadhatja mandátumát.

“Ez azonban az ő saját döntése, és senki nem fog megharagudni sem a PNL-re, sem rá, ha erre a következtetésre jut” – vélte Kelemen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.