Hirdetés
Hirdetés

Korszerűsítik a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit

Korszerűsítik a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit Románia

Előre beütemezett korszerűsítési munkálatok miatt átmenetileg leállítják a közeljövőben a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit, s feladatukat a munkálatok idejére egy mobil területvédelmi rendszer veszi majd át – közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium.

A deveselui támaszponton felszerelt Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer a fejlesztése során nem bővül támadó jellegű berendezésekkel, továbbra is szigorúan védelmi célú berendezés marad, amely a ballisztikus rakétáktól hivatott megvédeni a NATO tagállamait – hangsúlyozta a bukaresti szaktárca, hozzátéve, hogy a mostani, néhány hétig tartó fejlesztési fázist már a 2009-ben közzétett menetrend is tartalmazta.

A munkálatok idejére az Egyesült Államok egy THAAD típusú hordozható rakétavédelmi rendszert telepít Romániába, amely szintén a NATO-parancsnokság alatt működik.

Hirdetés
Hirdetés

Oroszország a biztonságát fenyegető fegyvereknek tekinti a Lengyelországba és Romániába telepített vagy telepítendő ballisztikusrakéta-elhárító rendszereket, amelyek kilövőállásai szerinte Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak. A Románia és Oroszország közötti, amúgy is hűvös viszony még fagyosabbá vált, amióta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök “célpontnak” nevezte Romániát, a Deveselun hadrendbe állított amerikai rakétaelfogó rendszer ütegei miatt.

Románia – a NATO-csúcstalálkozók záródokumentumaira is hivatkozva – azt hangoztatja, hogy az általa befogadott rakétaelhárító rendszer nem rendelkezik támadó jellegű kapacitásokkal, telepítése nem sért semmilyen hatályos nemzetközi megállapodást, és nélkülözhetetlen az euroatlanti térség védelme szempontjából.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük