Felhívás!

Koronavírus: szigorítják a kiróható büntetéseket

Koronavírus: szigorítják a kiróható büntetéseket Románia

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket – jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő.

Az intézkedés a büntető törvénykönyvet módosítja.

Orban közölte, bűncselekményt követ el és börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki a koronavírus sújtotta térségből érkezik haza, és hamisan nyilatkozik arról, hogy honnan jött.

Büntetőjogi eljárás indul az olyan személyek ellen is, akik nem tartják be az egészségügyi hatóságok által meghozott rendelkezéseket, például emberek közé mennek annak dacára, hogy a közegészségügyi igazgatóság karantént vagy lakhelyi elszigetelődést szabott meg az esetükben. Ez a fertőző betegségek megelőzésének vagy leküzdésének meghiúsítását jelenti, és az eddiginél szigorúbb büntetést vonja maga után – mondta a kormányfő.

Ludovic Orban azt is bejelentette, hogy egy új büntetőjogi kategóriát vezetnek be: ez az információk elhallgatása.

“Ha például egy járványtani ankét során valaki nem közli a teljes információt azokról az emberekről, akikkel érintkezett, ez azt jelenti, hogy adatokat tart vissza a hatóságoktól. Ebben az esetben is büntetőjogi eljárás indulhat” – tette hozzá a miniszterelnök.

15 év börtönbüntetés is járhat a betegségek leküzdésének meghiúsításáért

Tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának bűncselekményét követi el, és ezzel egy vagy több ember halálát okozza. Ezt írja elő az a sürgősségi kormányrendelet, amely a büntető törvénykönyvet módosítja az igazságügyi minisztérium javaslatára.

A kormány által elfogadott tervezet értelmében módosul a Btk. hamis nyilatkozattételre vonatkozó, 326-os cikkelye is. A módosítás egytől öt évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő olyan esetre, ha valaki hamisan nyilatkozik annak érdekében, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát.

Módosul a Btk. betegségek leküzdésének meghiúsítására vonatkozó 352-es cikkelye is, olyan értelemben, hogy 15 évnyi börtönbüntetésre nő a kiróható büntetés mértéke, amennyiben valaki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember.

Büntetőjogi besorolás alá kerül a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezés figyelmen kívül hagyása, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek következményei. Ez a bűncselekmény 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő.

Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítják a büntetést olyan esetben, ha valaki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak.

Újabb bűncselekményt is bevezettek a Btk-ba: eszerint büntetőjogi besorolás alá esik és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információkat, amelyek a fertőzött vagy fertőzöttgyanús személyek kellő időben történő azonosítását és elkülönítését teszik lehetővé.

Kibővítik az egészségügyi- és a belügyi tárca költségvetését

Kiegészíti a kormány az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium költségvetését – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön.

Orban közölte: az egészségügyi minisztérium büdzséjét 42 millió lejjel bővítették ki a karanténközpontok üzemeltetési költségeinek fedezése érdekében.

A belügyi tárca költségvetéséhez 100 millió lejt adnak hozzá. Ebből a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó egységeknél – rendőrségnél, határőrségnél, katasztrófavédelemben, csendőrségnél – szolgálatot teljesítő személyzet védelmét szolgáló felszereléseket fogják beszerezni.

A román állam tulajdonában levő, az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó Unifarm vállalat számára forgótőkét biztosít a kormány, hogy hatékonyabbá tegye a szaktárca, a közegészségügyi igazgatóságok, a kórházak és más egészségügyi struktúrák tevékenységéhez nélkülözhetetlen beszerzéseket – mondta még Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 19., 12:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mit mondd Ludovicus?! Buntetessel sujtjak azt aki a voros zonabol erkezik es nem tartja be a karantent ?! Az ilyeneket be sem kellene engedni a hataron ! Ezt az inkompetens kormanyt kene bortonbuntetessel sulytani egytol-egyig ,kivetel nelkul ! Hat milyen intezkedesek az ilyenek, ahol az orszagon belul megjatszak, hogy mennyire harcolnak a virus ellen, es a hatarokon pontosan ok azok akik tizezrevel beengedik a fertozotteket. Ez a kormany ellen mar most buntetoeljarast kene kezdemenyezzen a roman nep, internetes alairasgyujtessel, szandekos virusterjesztes es genocidium vadjaval !

  • User
   Dátum: 2020. március 19., 15:19
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Annyian keverik. Jegyezzétek meg: ha valaki karanténban van, arra felügyelnek. Azok nem otthon vannak, hanem erre kijelölt helyeken. A vörös zónából érkezők mind oda kerülnek. Ezeknek kevés esélyük van mászkálni. A házi elkülönítésbe a sárga zónából kerülnek. Ezek mászkálnak, pedig nem kéne, mert ott is megvan az esély, hogy hordozók.
   És nem, minden ember mellé nem lehet rendőrt állítani és igen, a saját állampolgárait be kell engedje az országba. Ezt minden egyes ország megteszi.
   A dolog kettőn áll. A meghozott határozatok jók, a betartása főleg az embereken múlik. Amit az állam nem jól csinál az egyelőre a tesztelések mennyisége. Ha majd súlyosodik a helyzet, kiderül, hogy az egészségügy hogyan vizsgázik.

   • User
    Dátum: 2020. március 20., 12:24
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A Kovásznai házaspára is nagyon jól vigyáztak felugyeltek azért járták össze Kovasznat és Szentgyörgyot miután haza jöttek a kis piros zónás kirandulasbol. Hagyuk már az ilyen esti meséket amiket ezzek az ingyen elő banda meg akar eteteni.

 • User
  Dátum: 2020. március 19., 21:23
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A sok “román/roma menekült” elszökött olaszból, sokan vörös és sárga zónákból, végigsétáltak fél Európán, közben benzinkutaknál,élelmiszerüzletekben stb időztek! Régebb is mikor az ember betévedt 1 “olasz” busz után wczni pisiből hányás lett!😁😁😁

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tudom,hogy nem ide tartozik, de össefügg a jelenlegi helyzettel: azokat a”kereskedőket”, kupeceket stb. akik kihasználva a jelenlegi helyzetet a csillagos égik emelték -emelik egyik naptól a másikra az alapdolgok árát ki ellenőrzi, vagy kellene ellenőrizze? Lassan már nincs olyan élalmiszer, fogyó árú minek az ára ne emelkedne. Virágzik a fekete kereskedelem, az üzletekben nemkapható áruk csillagászati áron jellennek a fekete piacon, vagy kinálják őket az internetes óldalakon. Ezek ellen semmit nem tesz senki? Az biztos, hogy hiányzik egy Putyin vagy egy Mun Dzsein, akkor talán remélhetnék egy keveset.