Felhívás!

Korodi: fel sem merül, hogy az RMDSZ támogassa a kormányt

Korodi: fel sem merül, hogy az RMDSZ támogassa a kormányt Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tárgyal a Szociáldemokrata Párttal (PSD) a Viorica Dăncilă vezette kormány támogatásáról – szögezte le a francia közszolgálati rádió (RFI) román adásában hétfőn Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A magyar érdekképviselet politikusa szerint “ez fel sem merül”, hiszen a PSD-ALDE koalíció nem esett szét. Hozzátette: személyes álláspontja szerint az RMDSZ-nek akkor sem kellene egy kisebbségi PSD-kormányt támogatnia, ha felbomlana a koalíció.

A frakcióvezető Dăncilă pénteki kijelentésére reagált, aki egy jászvásári (Iași) rendezvényen a kormány parlamenti támogatását firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: “természetesen” tárgyalni fog Kelemenen Hunor RMDSZ-elnökkel, és mindenkivel, aki hajlandó párbeszédet folytatni.

“Nem értjük a kormányfő nyilatkozatát: ez legfeljebb a koalíció belső konfliktusaival magyarázható. Fel sem merül, hogy az RMDSZ politikai tárgyalásokat folytasson a kormány támogatásáról. Nem teszünk ilyen lépést, a döntésünk határozott volt. Ebben a pillanatban a kormánykoalíció létezik, még ha vannak is belső vitáik, a mi olvasatunkban nem tevődik fel a koalíció felbomlása” – mondta Korodi Attila az RFI-ben.

Arra a kérdésre, hogy megmarad-e ezen az állásponton az RMDSZ, ha a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE kilép a kormányból, a frakcióvezető azt mondta: az a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben sikerül-e valakit a PSD-nek bevonnia a kormányzásba. Korodi szerint esetleg a – PSD-ből két éve kizárt – Victor Ponta vezette Pro Romania párt jöhet szóba, de ha ez nem sikerül, akkor “radikálisan megváltozik a helyzet”, hiszen ez azt jelenti, hogy a PSD elveszti a parlamenti többséget, és a többi pártnak egy PSD nélküli többség felvázolásának lehetőségét kell elemeznie.

Arra a felvetésre, hogy milyen feltételekkel támogatna az RMDSZ egy kisebbségi PSD-kormányt, Korodi Attila azt mondta: erről nem egyeztettek az RMDSZ-ben, de személyes álláspontja az, hogy a magyar érdekképviseletnek semmilyen körülmények között nem kellene ilyesmibe belemennie.

Felidézte: az RMDSZ azt követően hozott határozott döntést a PSD-ALDE kormány parlamenti támogatásának beszüntetéséről, hogy a koalíció több olyan lépést tett, amellyel “lebontotta a belé vetett bizalom maradékát is” több fontos témában, amelyek közül a frakcióvezető az úzvölgyi hősi temető ügyét emelte ki.

Múlt hétfőn a kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dăncila miniszterelnököt koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök. A kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tăriceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dăncila személyében.

Bár az európai parlamenti választáson előretörtek a jobbközép pártok, a PSD nem riad vissza a kisebbségi kormányzás lehetőségétől. A parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen a mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD nélkül alakítani kormánytöbbséget.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 19., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Apuskám ,ezt a kártyát /mesét hányszor akarjátok kijátszani..jön a farkas…nem jön a farkas hahaha…aztán csak eljött egyszer de már senki sem hitte…

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 15:10
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kedves szerkesztők, ha kívánják, hogy kies vidékünkön a közbutaság színvonalán túl legyen meglepetésük is, kérjék az egyet nemértőket, hogy mutatkozzanak be.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 15:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azóta vagytok lépéshátrányban, mióta jeles dadogó honfiúnk kibökte, hogy a püspök urat nem akarjuk mellőzni, azóta szervezet sincs, úgy álltok, mint a románok az álom – huszonkét és félmillióval. Pedig elérhettétek volna a milliót, mert sok román vagy félig román is reménykedett.