Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kormányalakítási tárgyalások: húszra növelhetik a minisztériumok számát

Kormányalakítási tárgyalások: húszra növelhetik a minisztériumok számát Románia

A kormányprogram kidolgozásának menetrendjéről egyeztetett kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ – számolt be a kormányalakítási tárgyalások után Florin Cîţu.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL elnöke a parlamentben a sajtónak elmondta, szerdán a kormányprogram gazdasági és szociális fejezetéről egyeztetnek a felek, majd a többi fejezet következik.

Cîțu elmondta, a tárgyalások első fordulóján felmerült, hogy legtöbb húszra emeljék a minisztériumok számát

Hozzátette: egyelőre nem tárgyaltak a kormányfőjelölt vagy a miniszterjelöltek személyéről, csak a kormányprogramról és a következő napok ütemtervéről.

„Megpróbálunk mielőbb stabil kormányt alakítani. (…) Szóba került a minisztériumok számának növelése, maximum húszra”‘ – mondta a PNL elnöke.

Kijelentette, hogy ő maga javasolta a PNL országos politikai bürójának hétfői ülésén a kormányalakítási tárgyalások megkezdését a PSD-vel

„Tegnap este a PNL eldöntötte, hogy tárgyalásokba kezd a PSD-vel. (…) Florin Cîţu volt az, aki a PSD-vel való tárgyalások megkezdését indítványozta” – szögezte le a parlament épületében nyilatkozó pártelnök.

Cîțu azt is közölte, hogy lezártnak tekinti a tárgyalásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR). A PNL elnöke ezt azzal indokolta, hogy Dacian Cioloş, az USR vezetője reggel kijelentette: pártja soha nem fog megszavazni „egy PSD által foglyul ejtett kormányt”.

Arra a kérdésre, hogy lezárultak-e az USR-vel folytatott tárgyalások, Florin Cîţu azt felelte: „Azok után, amit Cioloş úr mondott, azt hiszem, igen.”

A PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselői kedden délután kezdték meg a kormányalakítási tárgyalásokat.

Ciolacu: a kormányprogramnak életszínvonal-növelő intézkedéseket is kellene tartalmaznia

A kormányprogramnak az életszínvonal növelését célzó rövid és középtávú intézkedéseket is kellene tartalmaznia – jelentette ki a PNL, a PSD és az RMDSZ keddi kormányalakítási tárgyalásai után Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke megerősítette, hogy a felek szerdán kezdik el fejezetenként kidolgozni a kormányprogramot. Elmondta: pártja fontosnak tartja, hogy a program rövid és középtávú életszínvonal-növelő intézkedéseket is tartalmazzon. A márciusig szóló rövid távú intézkedések segítenének a lakosságnak átvészelni a járványt és az energiadrágulásokat – magyarázta Ciolacu.

Az igazságügyi törvényekkel és az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásával kapcsolatban a pártelnök azt mondta: a kormányprogram igazságügyi fejezetéről szerdán tárgyalnak majd a koalíciós pártok, és hosszas vitára számít. Hangsúlyozta, hogy a kérdést szakértőkre kellene bízni.

„Láttuk, hogyan működött az igazságszolgáltatás a SIIJ nélkül, és látjuk, hogyan működik a SIIJ-vel. Az lenne a jó, ha megtalálnánk a megoldást az intézmény hatékonyságának növelésére” – jelentette ki Ciolacu.

Ciolacu elmondta, a PSD kifogásolja, hogy Románia a kevés európai országok egyike, amelyik egységes adókulcsot alkalmaz. A politikust arról kérdezték: egyetért-e a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a progresszív adó bevezetéséről szóló szociáldemokrata javaslattal.

A PSD elnöke elmondta, Európában már csak négy országban alkalmaznak egységes adókulcsot, ezek egyike Románia, a „fejlettebb gazdaságú és civilizáltabb” államok már progresszív adózást alkalmaznak. Közölte, a PSD álláspontja szerint a progresszív adózás bevezetését jövőre meg kellene vitatniuk a körvonalazódó kormánykoalíció tagjainak a 2023-as költségvetés tárgyalásakor.

A pártelnök hozzátette, hogy a szociáldemokraták a vagyonadó bevezetését is szorgalmazzák. Ezt azzal indokolta, hogy óriási a szakadék a gazdagok és szegények között Romániában. „Nézzük meg az európai gyakorlatot, és bízzuk a szakemberekre ezeket a javaslatokat. Azt hiszem, hogy egy év elegendő lesz a megvitatásukhoz” – jelentette ki Ciolacu.

Kelemen: reményeim szerint november 18-án a parlament megszavazza a kormány beiktatását

Kelemen Hunor szövetségi elnök reményei szerint november 18-án a parlament megszavazza a kormány beiktatását. A politikus elmondta, a találkozón körvonalazódott a kormány megalakításának menetrendje, amely szerint november 17-én véleményezik a szakbizottságok a miniszterjelölteket, és 18-án szavaz a parlament a kabinet beiktatásáról.

Az RMDSZ elnökének tájékoztatása szerint megalakultak a kormányprogram fejezeteit, illetve a koalíciós megállapodást kidolgozó tárgyalóküldöttségek is. A kormányprogramról szóló egyeztetések szerdán kezdődnek.

Kelemen Hunor közölte, abban nem állapodtak meg a felek, hogy melyik párt jelöltje lesz a miniszterelnök, erről a kormányprogram és a koalíciós megállapodás kidolgozása után tárgyalnak majd. Egyeztettek viszont már a minisztériumokról, amelynek elosztásakor a szövetségi elnök reményei szerint nem csak a parlamenti aritmetika, hanem politikai kritériumok is érvényesülni fognak.

Kelemen elmondta, a körvonalazódó koalíciónak szándékában áll egy tartalmas, az állam reformját célzó alkotmánymódosításra is kitérő kormányprogramot kidolgozni. „Egy ilyen széles parlamenti többségnek nagyon ambiciózus célokat kell kitűznie, amelyek túlmutatnak a járványhoz, az inflációhoz és az energiaárakhoz kapcsolódó, jelenleg prioritást élvező problémákon” – fogalmazott.

Az RMDSZ elnöke szerint a PNL és az PSD is támogatja az alkotmány módosítását. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ parlamenti köztársaság híve.

A politikus úgy véli, hogy egy nagykoalíció megalakításával lehetővé válik az alkotmányreform. Elsőként azonban azt kellene tisztázniuk a kormánypártoknak, hogy milyen módosításokra lenne szükség. Szerinte Románia jelenlegi államformája még csak nem is félelnöki köztársaság, az államfőn múlik, hogy inkább az elnöki vagy inkább a parlamenti köztársaság szellemében tevékenykedik. „Tehát előbb ezt a kérdést kellene tisztáznunk. Szerintünk sokkal egészségesebb lenne a parlamentáris köztársaság” – mondta az RMDSZ elnöke. Megjegyezte: ha az államfőt a parlament választaná meg, akkor nagyobb lenne a részvétel a parlamenti választásokon.

A szövetségi elnök elmondta azt is, az RMDSZ kitart a 2005-ben bevezetett egységes adókulcs mellett.

Emlékeztetett arra is, hogy néhány napja az RMDSZ első számú opciója még a Mentsétek meg Romániával (USR) kötött korábbi koalíció újraélesztése volt. „Amikor egyedül maradtunk ezzel az elképzeléssel, többet már nem erőltettük” – jelentette ki.

Szerdán és csütörtökön a kormányprogramról egyeztetnek

PNL, a PSD és az RMDSZ kormányalakítási tárgyalásai szerdán a kormányprogram kidolgozásával folytatódnak.

A felek 10 órától egyeztetnek a kormányprogram gazdasági-pénzügyi, 12 órától az igazságügyi, 14 órától a védelmi, belügyi és külügyi, 15 órától a fejlesztési és szállításügyi, 16 órától a mezőgazdasági és környezetvédelmi, 17 órától pedig az energiaügyi fejezetéről.

Csütörtökön a kormányprogram egészségügyi, munkaügyi és oktatási fejezetéről tárgyalnak egy bukaresti protokollvillában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások