Felhívás!

Kormányalakítási tárgyalások: 10-11 százalékos nyugdíjemelés körvonalazódik januártól

Kormányalakítási tárgyalások: 10-11 százalékos nyugdíjemelés körvonalazódik januártól Románia

Marius Budăi szociáldemokrata párti (PSD) képviselő szerint egyezségre jutottak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) arról, hogy a lakosság jövedelmét – a nyugdíjakat, a gyermeknevelési pótlékot és a minimálbért – emelni kell.

A politikus a PNL, a PSD és az RMDSZ közös kormányprogramjáról szóló pártközi tárgyalásokról számolt be csütörtökön a sajtónak a parlamentben.

Marius Budăi a kormányprogram munkaügyi fejezetéről tartott egyeztetéseket “rendkívül konstruktívnak” nevezte. Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek azzal az elvvel, hogy a lakosság jövedelmét növelni kell, de azt majd a pártok pénzügyi szakértői döntik el, hogy milyen mértékben növelhetők majd a nyugdíjak, a gyermeknevelési pótlék és a minimálbér. Hozzátette, hogy a PSD 11 százalékos nyugdíjemelést javasolt.

Újságírói kérdésre elmondta: pártja ragaszkodik a nyugdíjak 11 százalékos emeléséhez, amit kivitelezhetőnek tart. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi munkaügyi miniszter korábban 6 és 12 százalék közötti nyugdíjemelést tartott lehetségesnek.

“Mi megindokoltuk a 11 százalékos növelésre tett javaslatunkat. Nem a szüleinket és nagyszüleinket akarjuk gazdaggá tenni, hanem úgy ahogy megvédeni a vásárlóerejüket, tekintettel az utóbbi időszak áremelkedéseire” – magyarázta a PSD politikusa.

Rareş Bogdan: el tudjuk fogadni a nyugdíjak 10-11 százalékos emelését

Rareş Bogdan szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt intézkedések alkalmazása összesen mintegy 26 milliárd lejjel terhelné meg a költségvetést, és ez az összeg nem áll rendelkezésre. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke ugyanakkor lehetségesnek tartja a nyugdíjak 10-11 százalékos emelését.

Rareş Bogdan a PSD, a PNL és az RMDSZ közötti kormányalakítási tárgyalásokról számolt be csütörtökön a parlamentben a sajtónak. Közlése szerint a kormányprogram kidolgozása nehézkesen halad, mert a liberálisok és a szociáldemokraták eltérő álláspontot képviselnek gazdasági és szociális kérdésekben.

A politikus elmondta, a PNL támogatja a nyugdíjak és a gyermeknevelési pótlék emelését, de csak olyan mértékben, amelyet a költségvetési bevételek lehetővé tesznek. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi kormány a nyugdíjak 7 százalékos emelését tervezte január elsejétől, de szerinte az emelés a költségvetés veszélyeztetése nélkül lehetne 10 vagy 11 százalékos is.

A családügyi minisztérium létrehozására vonatkozó javaslatot Rareş Bogdan megfontolandónak nevezte. Közölte, hogy a PNL indokoltnak tartaná a diaszpóráért felelős minisztérium létrehozását is, tekintettel a külföldön dolgozó mintegy 6 millió román állampolgárra. Megjegyezte: a létrehozandó új minisztériumokban nem hirdetnek állásokat, a jelenlegi tárcáktól helyeznének át alkalmazottakat.

A PNL első alelnöke a progresszív adó bevezetésére vonatkozó szociáldemokrata javaslat kapcsán: a liberálisok ragaszkodnak az egységes adókulcshoz. “Az egalitarizmus a kommunizmusra jellemező. Mi kapitalizmusban élünk” – fogalmazott a politikus.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.