Felhívás!

Kormányalakítás: nem közeledtek az álláspontok a pártelnökök találkozóján

Kormányalakítás: nem közeledtek az álláspontok a pártelnökök találkozóján Románia

Nem közeledtek az álláspontok a tavaly decemberben megalakult, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kilépése nyomán felbomlott jobbközép koalíció pártvezetőinek szerda esti találkozóján, ahol a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș USR-elnök a koalíció újjáépítésére tett kísérletet.

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta: a románok és az elnöki hivatal iránti tiszteletből ült tárgyalóasztalhoz a kijelölt miniszterelnökkel, de nem a PNL, hanem a kormányt megdöntő pártok felelőssége megoldást javasolni az általuk előidézett válságra.

Úgy értékelte: az államfő azért bízta Cioloșra a kormányalakítást, mert a kormány megbuktatásakor az USR bebizonyította, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) együtt többséggel rendelkezik a parlamentben.

Cîțu megállapította: elvileg a hárompárti jobbközép koalíció „életképes megoldás” lehetne, de ez a koalíció már nem létezik. Újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: Cioloș megkeresésére a PNL vezető testületeivel történő konzultálás után adnak választ, a PNL pedig majd akkor javasol miniszterelnök-jelöltet, ha többséget is tud mögé állítani.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a találkozó után úgy értékelte: a kölcsönös bizalom hiánya akadályozza a jobbközép koalíció helyreállítását.

A megbeszéléseket azonban folytatni szándékoznak, miután minden pártelnök konzultált pártja vezető testületeivel. Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a továbblépés csak akkor lehetséges, ha a résztvevőknek sikerül félretennie vélt vagy valós sérelmeit.

Dacian Cioloș később sajtóértekezleten számolt be arról, hogy első körben a koalíció helyreállításához, ha pedig ez nem lehetséges, egy egyszínű USR-kormány beiktatásához kérte a PNL és az RMDSZ támogatását. Leszögezte: az USR kizárja, hogy más felállású koalícióban vegyen részt.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e visszalépni a miniszterelnök-jelöltségtől egy liberális kormányfő javára a jobbközép koalíció újjáépítése érdekében, Cioloș azt mondta: hetek óta vár ilyen ajánlatot a PNL-től, és az USR azért tett javaslatot az államfővel folytatott egyeztetésen a miniszterelnök-jelölt személyére, mert a PNL nem tette meg.

Az USR vállalja a kormányzás felelősségét, úgyhogy első körben saját ajánlatára vár választ a PNL-től és az RMDSZ-től. Cioloș szerint pénteken folytatódhat a PNL-USR-RMDSZ egyeztetés. Cioloșt hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő, így jövő csütörtökig kell az általa javasolt kabinet névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások