Felhívás!

Korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba Klaus Iohannis államfő

Korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba Klaus Iohannis államfő Románia

Korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló tanácskozásra hívta össze szerdára az államfő a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket.

Klaus Iohannis ezt az elnöki hivatalban tartott keddi sajtónyilatkozatában jelentette be. A tanácskozás összehívását azzal indokolta, hogy már csak “egyértelmű korlátozó intézkedések” bevezetésével lehet mérsékelni a fertőzések terjedését.

Az elmúlt 24 órában Romániában rekordot döntött mind az új koronavírusos megbetegedések, mind a Covid halálos áldozatainak a száma.

“18.863 nem csak egy szám, hanem 18.863 személyt jelent, akik mától fogva elkezdtek félni, mert megfertőződtek a koronavírussal. 574 – ez sem csak egy szám, hanem 574 olyan romániait jelent, akiknek a szíve mától megszűnt verni, mert elveszítették a küzdelmet eme gyilkos vírussal szemben. (…) 1805 – ez a szám is azokat a személyeket jelenti, akik percről percre az életükért küzdenek az intenzív osztályokon’ – jelentette ki sajtónyilatkozatában az államelnök.

Klaus Iohannis szerint ezek csak a keddi nap adatai; a valóságban több millió romániait érint, több millió embernek változtatta meg, sokszor visszafordíthatatlanul az életét a pandémia. A kórházak túlzsúfoltak, az intenzív terápiás osztályok és a végkimerülés határán lévő orvosok már nem tudnak helyt állni a súlyos esetek jelentősen megnövekedett száma előtt – állapította meg az államfő.

Szerinte a koronavírus-járvány negyedik hullámának súlyossága minden pesszimista előrejelzést meghaladt, az erre való felkészülés több okból is “hiányos” volt, s mindezt tetézte az, hogy az oltáskampány “túlságosan lassan” haladt.

“Most azonban az a legfontosabb, hogy ezt a válságos helyzetet sikerüljön valahogy leküzdeni. Riasztó a hatóságok konkrét intézkedéseinek hiánya, és a mai számok sajnos megerősítik, hogy nem tették meg azt, amit már meg kellett volna tenni” – sommázta Iohannis.

Az államfő leszögezte: az emberek életének megmentése, a veszélyeztetett és a beteg személyek egészségének megóvása a legfontosabb prioritás. “Semmi, de semmi nem lehet ennél fontosabb, és most, a tizenkettedik órában is minden emberileg lehetségest meg kell tennünk, hogy az emberi életet megóvjuk” – fogalmazott Iohannis.

Kiemelte, hogy az egészségügyi személyzet kimerítő küzdelmet folytat a beteg életéért, megjegyezve, hogy még a fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkező országok egészségügyi rendszerei sem tudnak megbirkózni a fertőzések ilyen magas számával. Romániának tehát külső segítségre van szüksége – tette hozzá.

“Hálásak vagyunk minden országnak, amely támogatást nyújt nekünk” – mondta az államfő.

Az államfő szerint az oltás az egyetlen eszköz, amellyel megfékezhető a koronavírus-járvány negyedik, “nagyon agresszív” hulláma.

Klaus Iohannis sürgette az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény parlamenti elfogadását és olyan további intézkedések bevezetését, amelyek “rövid távon korlátozzák” az emberek mobilitását és interakcióit.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a vakcinák hatékonysága bizonyított, hiszen jelentősen csillapodott a járvány azokban az államokban, amelyekben a lakosság nagy részét beoltották. Ez a tény ugyanakkor szerinte a legfontosabb érv az oltást a félrevezetés szándékával vagy tudatlanságból elutasító személyek ellen, akik “közvetlenül felelősek azoknak az embertársaiknak a szenvedéseiért, akiket a vakcinák képzeletbeli mellékhatásaitól akarnak megóvni”.

Klaus Iohannis szerint a fertőzések intenzív közösségi terjedését megfékező intézkedéseket haladéktalanul be kell vezetni, bármennyire is népszerűtlenek. “Minden nap késésnek drámai hatása lesz mindannyiunkra” – jelentette ki.

Az államfő oltakozásra és az egészségügyi óvintézkedések betartására szólította a lakosságot, arra biztatta az embereket, hogy ne veszítsék el a reményt. “A nehéz megpróbáltatásoknak kitett nemzetünk történelme bizonyítja, hogy amikor szolidárisak voltunk, sikerrel vettük a legcudarabb akadályokat is. Ez most is sikerülni fog” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Szerdán 17:30-tól lesz a tanácskozás

Az ülésen Florin Cîţu ügyvezető kormányfő, Cseke Attila ügyvezető egészségügyi miniszter, Lucain Bode ügyvezető belügyminiszter, Raed Arafat belügyi államtitkár és a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója, dr. Adriana Pistol vesz részt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.