Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Korlátozza a tűzifa árát a kormány

Korlátozza a tűzifa árát a kormány Románia

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be a kabinet ülése után Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón rámutatott, a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben korlátozták a végső felhasználóknak számlázható árat. “Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz” – fogalmazott.

A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák.

A sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után tíz nappal lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, azaz március 31-éig lesz érvényben.

Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, és 3 ezertől 5 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető – nyomatékosította a miniszter.

Az újságírók felvetésére, miszerint az eredeti tervezet 500 lejben korlátozta volna a tűzifa árát, Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt mondta, hogy a miniszterelnök kérésére módosítottak az összegen. 

A kormányülésen ugyanakakor 130 ezer köbméter tűzifát tartalmazó segélyszállítmányt hagytak jóvá a Moldovai Köztársaság számára. Tánczos Barna közlése szerint a támogatást a Romsilva állami erdőgazdálkodási vállalaton keresztül biztosítják. 

(forrás: Agerpres, fotó: Gecse Noémi)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük