Felhívás!

Kórházi horror: négy beteget megölt, kilencet megsebesített egy pszichiátriai páciens

Kórházi horror: négy beteget megölt, kilencet megsebesített egy pszichiátriai páciens Románia

Négy beteget megölt, további kilencet pedig megsebesített egy infúziós állvánnyal a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának egyik páciense.

A megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Laurenţiu Pantazi szerint a beteg bement egy infúziós állvánnyal két kórterembe és rátámadt a páciensekre. Az első információk szerint négy személyt megölt, kilencet pedig súlyosan megsebesített. Néhánynak közülük koponya- és agyi sérüléseik vannak.

Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.

A férfit őrizetbe vette a rendőrség.

A săpocai pszichiátriai kórház igazgatója, Viorica Mihalaşcu az Antena 3 televíziónak nyilatkozva azt mondta, az agresszív férfinél egy akut pszichotikus epizód lépett fel, melynek nyomán hajnali 3 óra 30 perckor rátámadt előbb a saját kórtermében fekvő betegekre, majd az egyik szomszédos kórterem pácienseire.

Az igazgató megerősítette, hogy 13 áldozata van a támadásnak. Közülük hárman a săpocai kórházban életüket vesztették, egy negyedik személy pedig a Buzău megyei sürgősségi kórházban halt bele koponya- és agyi sérüléseibe. További három betegnek szintén súlyos koponya- és agysérülései vannak, hatan pedig enyhébb arcsérüléseket szenvedtek.

“A férfi a normál felügyeleti rendszerű kórterembe volt beutalva, nem voltak olyan tünetei, amelyek előre vetítették volna a bekövetkezett szerencsétlenséget” – mondta még az igazgató, hozzátéve, hogy “minden kevesebb mint egy perc alatt, nagyon gyorsan történt”, a támadás bekövetkeztekor az osztályon tartózkodó három ápoló nem tudott közbelépni.

Az ügyben vizsgálatot indított a Buzău megyei törvényszéki ügyészség.

FRISSÍTÉS: Ellenőrzést rendelt el az egészségügyi miniszter

Kiküldte Sorina Pintea egészségügyi miniszter a tárca ellenőrző testületét a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházához, ahol az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka – közölte a minisztérium.

“Gyors és aprólékos ellenőrzést kértem. Amennyiben hanyagság történt, ennek megfelelően járunk el” – idézi a tárca közleménye Sorina Pinteát.

A minisztérium a săpocai pszichiátriai kórház által szolgáltatott információkra hivatkozva leszögezi, hajnali 3 óra 30 perckor az egyik beteg egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta.

A miniszter megerősítette, hogy 13 áldozata van a támadásnak: négy személy meghalt (hárman a helyszínen, egy beteg a buzăui megyei kórházba való szállítása után), további három betegnek súlyos koponya- és agysérülései vannak, hatan pedig enyhébb koponya- és arcsérüléseket szenvedtek. A súlyosan megsérült két férfit és egy nőt jelenleg a buzăui sürgősségi kórházban kezelik, de az egyik férfit átszállítják a bukaresti Floreasca kórházba.

A szaktárca közleménye szerint a szombatról vasárnapra virradó éjszaka dolgozó váltásban “az érintett kórházi pavilonban egy orvos, hét asszisztens és három ápoló volt, valamint két munkás, akiket a veszélyesnek nyilvánított betegek felügyeletével bíztak meg”.

Az intézmény menedzsere szerint az agresszort “alkoholproblémák” miatt utalták kórházba; úgy támadt áldozataira, hogy azoknak nem volt idejük segítséget kérni, az egyik nő páciens azonban, akire rátámadt, megébredt, ő riasztotta a személyzetet – derül még ki a minisztérium közleményéből.

FRISSÍTÉS 2: Bukarestbe szállítják a megsérült betegeket

Bukaresti kórházakba szállítják a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának kilenc páciensét, akik megsérültek, amikor az éjszaka rájuk támadt egy másik beteg.

A buzăui kórház sürgősségi osztályának vezetője, Adrian Zoica szerint mind a kilenc sérültet a fővárosba szállítják, a bukaresti Bagdasar, a Floreasca, a városi és a Pantelimon kórházakba. Két beteget helikopterrel visznek a fővárosba, a többi hetet mentővel szállítják.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása értelmében azért kell Bukarestbe szállítani a sérülteket, mert a buzăui kórháznak nincs idegsebészeti osztálya.

FRISSÍTÉS 3: Buzău megyébe utazik az egészségügyi miniszter

Buzău megyébe utazik Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hogy a helyszínről, személyesen koordinálja a săpocai neuropszichiátriai kórházban indított belső vizsgálatot. Ezt az követően rendelték el, hogy az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka.

Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető azt írja, folyamatosan tájékoztatta a történtekről a kormányfőt, aki elrendelte, hogy ő maga koordinálja az egészségügyi intézménynél indított vizsgálatot. “Ez egy tragikus eset, amely szigorú kivizsgálást és azonnali intézkedéseket követel meg. Mindig azt mondtuk, hogy a páciensek biztonságának és egészségének biztosítása az egészségügyi rendszer fő küldetése, és minden eljárásbeli hibát azonnal korrigálni kell, hogy elejét vegyük a hasonló tragédiáknak. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családoknak, ugyanakkor biztosítjuk őket arról, hogy akik vétkeseknek bizonyulnak, fizetni fognak” – áll még a bejegyzésben.

FRISSÍTÉS 4: Sanitas: nem elégséges a kórházi kisegítő személyzet létszáma

Nem elégséges a kórházi kisegítő személyzet létszáma a săpocai neuropszichiátriai kórházban – állítja a Sanitas szakszervezet.

“Megengedhetetlen, hogy hétvégén egy egészségügyi asszisztens, egy gondozó és egy ápoló felügyelje a 70 pácienst, akik pszichés problémákkal küszködnek, egyesek büntetőügyekben is érintettek. Senki nem gondolt a veszélyre, amelyet mi, a szakszervezet vezetősége a kórház vezetőségével tartott valamennyi találkozón és a minisztériumhoz küldött átiratokban is jeleztünk. Embereknek kellett meghalniuk, hogy higgyenek nekünk” – írják egy Facebook-bejegyzésben a Sanitas săpocai szervezetének tagjai.

Az érdekvédelmi szövetség képviselői hangsúlyozzák, a kórházi alkalmazottak által kapott veszélyességi pótlékot 75 százalékról 50 százalékra csökkentették, arra hivatkozva, hogy “nincs pénz”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.